Prizzly

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prizzly-björn på Osnabrücks zoo i 2006.

En Prizzly (även kallad Grolar) är en hybrid mellan grizzlybjörn och isbjörn. Det har tidigare varit känt att det på djurparker kan ske korsningar mellan dessa arter med fertil avkomma som resultat. Det finns även ett fall bland vilda djur där DNA-test påvisat en korsning mellan en grizzlyhane och isbjörnhona [1] och ett fall där ena föräldern konstaterades vara en hybrid och den andra en grizzlybjörn. DNA-tester på en underart av grizzly på en ögrupp nära Sitka i Alaska, visar att dessa björnar (som ser ut som vanliga grizzlybjörnar) har ganska mycket isbjörns-DNA, och det verkar skett en korsning av arterna en gång i tiden.

Klimatförändring[redigera | redigera wikitext]

Isbjörnar stannar ute på havsisen där de lever på sälar tills havsisen drar sig tillbaka under den varmare delen av året[2]. På grund av klimatförändring dras havsisen tillbaka tidigare varje år[2]. Att isen bryts upp tidigare har haft effekten att isbjörnar går tillbaka till land i genomsnitt tre veckor tidigare i jämförelse med 1980[2]. Den ökade tiden på land har lett till fler möten mellan isbjörnar och grizzlybjörnar vars population har vandrat allt mer norrut på grund av ett varmare Arktis och tryck från mänsklig expansion[3]. Resultatet av de ökade mötena mellan isbjörnar och grizzlybjörnar är fler tillfällen för parning mellan de två arterna vilket bidragit till fler Prizzly-björnar[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ nbcnews.com
  2. ^ [a b c] ”As Sea Ice Shrinks, Can Polar Bears Survive on Land?” (på engelska). Animals. 19 juli 2014. https://www.nationalgeographic.com/animals/article/140717-polar-bears-goose-eggs-global-warming-arctic-environment. Läst 16 mars 2021. 
  3. ^ [a b] ”Pictures: "Pizzly" to Be Joined by More Arctic Hybrids?” (på engelska). Science. 17 december 2010. https://www.nationalgeographic.com/science/article/101215-pizzly-grolar-bear-polar-grizzly-hybrids-nature-arctic-global-warming-pictures. Läst 16 mars 2021.