Pro Tools

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pro Tools
Utvecklare Avid, tidigare Digidesign
Först släppt 1991; 26 år sedan
Senaste utgåva Pro Tools 12.7
(21 december 2016)
Operativsystem Mac OS X
Microsoft Windows
Typ Digital Audio Workstation
Licens Proprietär
Webbplats Avid.com/products/family/Pro-Tools

Pro Tools är ett digitalt ljudbearbarbetningssystem (DAW), skapat av företaget Digidesign nu känd som Avid. Pro Tool används för digital ljudredigering, och nyttast i stor omfattning för ljud inom film och television och vid musikproduktion. Pro Tools er skapt for och användas på både Microsoft Windows och OS X. Programmet fungerar som en multitrack bandspelare och mixer, siden det är digitalt kan man lätt göra om fel man har gjort i exempel mixningen. En så kallad non-destructive editing.

Så här ser edit fönster ut.

Pro Tools kan hantera 16-bit, 24-bit, 32-bit och 64-bit vid samplingsfrekvenser up till 192kHz. De filformat som pro Tools kan hantera består av WAV, AIFF, AIFC, mp3, Windows Media Audio (WMA), SDII filer samt QuickTime video filer. Pro Tools ger tillgång till automation, tempo maps, tids koder, elastic audio och surround sound 

Pro Tools arbetade tidigare sammans med en Pro Tools hardware-enhet som var ansluten till datorn där programmet körs. Sedan version 10, har det varit möjligt att köra programmet utan hardware-enhet som var skapas av Digidesign eller M-Audio. Pro Tools finns i 3 olika versioner: Pro Tools HD, Pro Tools och First. HD-system är toppklass och är en integrationslösning som består av programvara och hårdvara.

Så här ser mix fönster ut.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pro Tools har utvecklats av de två doktorander Evan Brooks och Peter Gotcher från University of California, Berkley. Det första utkastet till Pro Tools infördes 1984 under varumärket Sound Designer. Ursprungligen höll två studenter med att tillverka och sälja datachips med digital trumljud under deras företags Digidrums. Sound Designer producerades ursprungligen för redigering ljud för en E-mu Emulator sampling tangentbord, men konsumenterna upptäckte att de kunde använda det även til andra tangentbord. Mycket tacket vare den universella filspecifikation utvecklats av Brooks.

Den första versionen av Pro Tools publicerades 1991 av Digidesign. Ett företag som skapats av doktorander Evan Brooks och Peter Gotcher från University of California, Berkley. Ursprungligen producerade Digidesign datachips med digital trumljud. Det skulle senare visa att deras innovativa teknik skulle förändra hela musikindustrin. Den första versionen lanserades 1991, även kallad Pro Tools 1, hade 4 spår och både analoga och digitala in- och utgångar. Detta system inte kunde konkurrera med den dåvarande industrin, då det ansågs en kommersiell låt åtminstone tvungen att ha 16 låtar för att behaga publiken. 

Denna aspekt förändrats under 1993 när Pro Tools 2 lanserades. Med hjälp av ny teknik kan 4 kort sammanlänkade och du fick 16 spår. Tekniken att redigera interaktiv var fortfarande inte där det ska vara, så det skulle ändå dröja några år innan Pro Tools fick producera sitt första nummer ett hit. I 1995 kom Pro Tools 3. Detta var en stor förbättring. Nu var det standard med 16 spår i ett kort, och du kan fortfarande ansluta fyra kort, även på detta sätt få 64 spår. At redigera hade blitt bättre än vid tidigare tillfällen.

Digidesign övergång till 24-bitars och 44000 kHz lät mycket bättre, och det var som sakta men säkert fick producenterna att överge sina analoga mixerbord mot en DAW (Digital Audio Workstation).    

Gränssnitt[redigera | redigera wikitext]

De finns två huvudfönster tillgängliga i Pro Tools, Edit och Mix som båda kan användas separat från varandra. Edit-fönstret visar alla de spår som användaren skapat samt de ljudfiler som denne spelat in eller importerat. I denna vy kan man redigera både ljudfiler samt MIDI spår. Här kan ljudfiler redigeras på ett icke-linjärt och icke-destruktivt sätt. Mix-fönstret ger användaren tillgång till Pro Tools mixer där användaren kan utföra en mängd olika funktioner som exempelvis höja eller sänka ljudstyrkan av de spår man skapat i Edit-fönstret med hjälp av en volym-regel som finns tillgänglig för varje individuellt spår samt en ratt för panorering. Här kan man även ta hjälp av effekter eller annan signalprocessering som exempelvis reverb eller kompression som man kan lägga på varje enskilt spår.

Tillgängligt för användaren finns även ett MIDI-redigeringsfönster där användaren har tillgång till en mängd olika funktioner för att kunna importera, exportera och redigera MIDI information. Volym, panorering, notlängd med mera är bara ett fåtal av den information som kan redigeras i denna vy.

Advanced Instrument Research (AIR)[redigera | redigera wikitext]

Efter att Avid fått tillgång till det Tyska företaget Wizoo Sound Design, samarbetade dessa på ett projekt som senare kom att kallas för Advanced Instrument research (AIR). Detta betydde att Avid nu började utveckla virtuella instrument och plugin-effekter för användning i Pro Tools. Dessa kom senare att släppas till andra program i VST och VST3 format.[1]

Detta resulterade i en Pro Tools renovering genom version 8 till 10. Dessa instrument och effekter fanns nu tillgängliga vid köp av en Pro Tools licens, de instrument och effekter som ingick bestod av:

I detta pack ingick även ett flertal olika effekter som exempelvis reverb, kompression, modulering och andra effekter som en del av Pro Tools.

Andra effekter skapade av AIR inkluderar:

  • Hybrid, en högkvalité synthesizer.
  • Velvet, vintage elektriskt piano.
  • Transfuser, real-tids loop, phrase och groove generator.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”AIR Music Technology” (på en). www.airmusictech.com. http://www.airmusictech.com/product#. Läst 25 februari 2017. 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Burges, Richard James. (2014) The history of music production. New York: Oxford University Press.    

Collins, M. (2014). Pro Tools for Music Production: Recording, Editing and Mixing.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]