Processionsspinnare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Processionsspinnare
Traumatocampa pityocampa01.jpg
Traumatocampa pityocampa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
ÖverfamiljNotodontoidea
FamiljTandspinnare
Notodontidae
UnderfamiljProcessionsspinnare
Thaumetopoeinae
Vetenskapligt namn
§ Thaumetopoeinae
Hitta fler artiklar om djur med

Processionsspinnare (Thaumetopoeinae) är en underfamilj i fjärilsfamiljen tandspinnare (Notodontidae).

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

De vuxna insekternas kropp är förhållandevis kort och kraftig. Framvingarna är oftast grå med mörka tvärlinjer. Bakvingarna är vanligen något ljusare än framvingarna. Vingbredden är mellan 28 och 38 millimeter. Larverna av processionspinnare är ovanligt sällskapliga och samlas ofta i stora klungor för att förpuppa sig eller söka föda. Vanligtvis är de svartaktiga med vitgrå sidor och rödaktiga ryggfläckar. Många av dem har brännhår och om man råkar röra vid en larv kan det, beroende på art, orsaka mer eller mindre stark hudirritation och klåda.

Ett exempel på en processionspinnare är den i mellersta Europa på ekar levande Thaumetopoea processionea, vars larver tillbringar dagen i ett gemensamt bo spunnet av silkestrådar och på kvällen ger sig ut i ordnade tåg för att äta av ekarnas blad. På svenska har den fått det passande namnet Ekprocessionspinnare.[1]

Larver av processionsspinnare på ekstammen
Larver i gåsmarsch

Unga larver går i så kallad gåsmarsch, det vill säga i ett ordnat led. Äldre larver bildar oftast en så kallad svinfylking, en formation som liknar en triangel, med en ledare i spetsen. Bakom ledaren formerar sig de övriga larverna i led, med ett ökande antal i varje led. Det sista ledet kan bestå av så många till 15 till 20 larver.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Processionspinnarna ansågs tidigare utgöra en egen familj men anses numera tillhöra tandspinnarna. Det finns omkring 100 arter i denna underfamilj, de flesta arterna finns i Orienten och Afrika.

Släkten och arter i Norden[redigera | redigera wikitext]

Endast ett släkte och två arter förekommer i Norden och Sverige.[2]

Förhållande till människan[redigera | redigera wikitext]

En äldre föreställning om processionspinnare var att larvernas irriterande hår med vinden kunde spridas från deras bon och att de då kunde orsaka döden för människor och djur som råkade andas in dem så att de hamnade i andningsorganen eller svälja dem så att de hamnade i matsmältningskanalen. Denna myt har dock inte kunnat beläggas med vetenskapliga fakta. De giftiga sylvassa håren som sprids för vinden, kan dock för känsliga personer orsaka svåra brännande och kliande hudutslag samt andningssvårigheter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Processionsspinnare, 1904–1926.

[1]

  1. ^ [a b] Dyntaxa Thaumetopoea processionea
  2. ^ Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Ädelspinnare-tofsspinnare. Lepidoptera: Lasiocampidae-Lymantriidae. 2006. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 91-88506-58-4