Profetian (Harry Potter)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Denna artikel handlar om den fiktiva profetia som Sibylla Trelawney uttalade om den person som spåddes vara den som orsakat Mörkrets herres (Voldemort) undergång.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Profetian uttalades av Sibylla Trelawney, som vid tillfället sökte tjänst som professor i spådomskonst på Hogwarts, och hördes av Albus Dumbledore. Profetian löd:

Den som har makten att besegra mörkrets herre är på väg... född av dem som tre gånger
trotsat honom, född när den sjunde månaden dör... och Mörkrets herre skall märka ut honom
som sin like, men han skall besitta en kraft som Mörkrets herre ej känner till... och den ene av
dem måste dö för den andres hand för ingen av dem kan överleva ifall den andre överlever... den som
har makten att besegra Mörkrets herre skall födas när de sjunde månaden dör...

Delar av den hördes också av Severus Snape, som tjuvlyssnade efter information som han eventuellt skulle kunna återge för Lord Voldemort. Det fanns två pojkar som passade in på kraven (född i slutet på sjunde månaden, föräldrar som trotsat Voldemort tre gånger),Harry Potter, och Neville Longbottom, men Voldemort valde Harry av okänd anledning. Möjligtvis var det så att Voldemort fruktade någon av samma blod som han (halvblod), framför en renblodig.

Den kraft som nämns är kärlek, som Voldemort aldrig känt, och som räddar Harrys liv i både Harry Potter och de vises sten och Dödsrelikerna.

I böckerna[redigera | redigera wikitext]

I Harry Potter och Fenixorden blir Harry Potter och delar av Dumbledores Armé lurade att ta sig till profetiasalen av Voldemort, som ville åt profetian, som avslöjade information om relationen mellan det band som finns mellan dem. I ett rymningsförsök välte Harry och hans vänner flera hyllor, och förstörde ett stort antal profetior, som gick förlorade.

Profetian, som blev krossad efter att en förtrollad Neville Longbottom sparkat till den, förstördes, och blev aldrig hörd av någon. Harry tror att profetian är förlorad för alltid, men får senare veta att Dumbledore fått höra originalversionen, och fick lyssna på den i Dumbledores minnessåll.

Dumbledore förklarar för Harry att profetior inte alltid stämmer, men att denna stämde enbart eftersom Voldemort trodde på den, och inte ville riskera att någonting störde hans väg mot makten. Om Voldemort inte hade tagit profetian på allvar, och aldrig attackerat Harry eller hans föräldrar så skulle Voldemort antagligen inte förlorat sin makt, och Harry haft ett liv ungefär som Ron Weasleys.

Se även[redigera | redigera wikitext]