Projektiv identifikation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Projektiv identifikation är en psykologisk process mellan två individer där en person överför sina egna känslor till någon annan.

En person som har svårt att hantera en viss känsla kan använda sig av projektiv identifikation för att få viss kontroll. Omedvetet uppför sig då personen på ett sådant sätt gentemot en annan person att samma känsla framkallas hos den andra.

I en terapeutisk situation innebär det att patienten inducerar det känslomässiga tillstånd som han eller hon söker hjälp för i terapeuten. Om terapeuten kan härbärgera eller hantera känslorna på ett positivt sätt blir det en värdefull del av terapin att den hjälpsökande får se att det faktiskt går att kontrollera de känslor som till en början verkade hotfulla. I värsta fall klarar terapeuten inte själv av att hantera känslorna och utför eventuellt en projektiv identifikation riktad tillbaka mot den hjälpsökande, vars negativa känslor då förstärks, samtidigt som terapeutens oförmåga att hantera känslorna blir ett nytt orosmoment.

Se även[redigera | redigera wikitext]