Prora

Prora
Badort
Prora, 2004
Prora, 2004
Land Tyskland Tyskland
Region Mecklenburg-Vorpommern
Arkitekt Clemens Klotz
Färdigställande ej färdigställd
Arkitektonisk stil Nazitysk arkitektur
Byggnadsmaterial Betong
GeoNames 2851887
Prora 2020.

Prora, eller Seebad Prora, är världens längsta byggnadskomplex. I den finns världens längsta vandrarhem men semesteranläggningen, som byggdes åren 1936–1939, färdigställdes aldrig. Prora ligger vid havsbukten Prorer Wiek på den tyska ön Rügen vid Östersjön. Robert Ley, ledare för fritidsorganisationen Kraft durch Freude (KdF), hade med Adolf Hitlers godkännande beslutat att en semesteranläggning skulle anläggas här. KdF var en underorganisation till den nazistyrda fackföreningsrörelsen "Deutsche Arbeitsfront" och syftet med Prora var att kunna erbjuda en stor andel tyska medborgare en billig semester vid havet. Anläggningen planerades för 10 000 rum och en kapacitet på 20 000 gäster. Då alla gäster skulle få stanna i tio dagar skulle bara denna byggnad kunna hantera mellan 400 000 och 500 000 besökare årligen. Lägger man till de KdF-skepp som skulle lägga till vid Prora handlade det om minst det dubbla antalet semesterfirare årligen, enligt vad som planerades.

Varje rum på Prora skulle ha havsutsikt, därav den långa utsträckta huskroppen. Prora byggdes 150 meter från stranden i sex våningar och med en längd av 4,5 kilometer, vars totala längd avbröts i mitten av en stor festplats. Den stora restaurangen och festplatsen påbörjades aldrig, men var planerad för en kapacitet på 20 000 sittande gäster. Arkitekt för Prora var Clemens Klotz (1886-1969).

I april 1938 började själva husbygget med bärande delar i betong, men arbetet avbröts i samband med utbrottet av andra världskriget 1939. Under kriget fungerade Prora bland annat som fältsjukhus och vid krigsslutet som anläggning för Röda Armén. En del av det enorma Prorabygget färdigställdes av DDR-regimen, en del står som ruiner och en del sprängdes bort, men det senare var svårt då betongfundamenten var för starka. Under DDR-tiden fortsatte man att använda byggnaden för militära ändamål, varför området inte var tillåtet att besöka för utländska besökare. Byggnaden fanns ej med i östtyska turistguider.

Den gemensamma tyska armén övertog området 1990 och flyttade ut 1992. Sedan 1993 är området öppet för allmänheten. I en del av byggnaden finns idag ett museum och butiker, restauranger mm.

Stora delar av komplexet håller i dagsläget (Sept. 2014) på att renoveras och vissa delar är redan klara som lägenheter och vissa andra delar kommer att vara klara 2015 och då skall både hotell med spa-anläggning plus fler lägenheter vara klara.

Prora var inte naziregimens enda planerade semesteranläggning. Liknande anläggningar i Timmendorfer Strand utanför Lübeck och i Kolberg i Pommern planerades. Dessa komplex kom aldrig att förverkligas.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]