Prostitution i Tyskland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En tysk prostituerad kvinnas självporträtt i en bordell, 1999.

Prostitution i Tyskland är lagligt liksom även bordeller.[1] Dock är den sociala stigmatiseringen alltjämt ett stort problem och många prostituerade lever ännu dubbelliv. Myndigheterna ser exploateringen av kvinnor från Östeuropa som ett av de största problemen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Före konfederationen (1815)[redigera | redigera wikitext]

Prostitution i det historiska Tyskland finns omtalat i skrift sedan Medeltiden. Från 1200-talet och framåt hade flera tyska städer bordeller kallade Frauenhäuser ("kvinnohus").[2]. Prostitutionen sågs i stort sett som ett nödvändigt ont.

Under medeltiden tolererades prostitution i Tyskland då det uppfattades som nödvändigt för att skydda icke prostituerade kvinnor från våldtäkt av män som ändå inte var förmögna till sexuell självbehärskning, och från 1200-talet organiserade reglerade många städer prostitution i lagliga bordeller (Frauenhäuser), och beskyddade de prostituerade i utbyte mot beskattning. [3] Attityden förändrades under 1500-talet på grund av syfilisepidemien och reformationen, och 1530 befallde kejsar Karl V att alla bordeller i det tysk-romerska riket skulle stängas.

Under 1800-talet växte ett system med reglementerade prostitution efter franskt mönster fram i Tyskland. Det ansågs omöjligt att hindra män att få utlopp för sina sexuella behov, och eftersom kvinnor inte tilläts ha sex utanför äktenskapet, ansågs prostituerade kvinnor nödvändiga för att hindra män från att begå våldtäkt på icke prostituerade kvinnor. Verksamheten reglerades främst på lokalnivå.

Kejsardömet (1870-1918)[redigera | redigera wikitext]

1876 års nationella lag stadgade att prostitution var illegalt endast om den skedde utanför poliskontroll.

Efter 1918[redigera | redigera wikitext]

Prostitution avkriminaliserades helt i Tyskland 1927. Nazityskland kriminaliserade inte prostitution som sådant, men prostituerade klassificerades som "asociala" och blev i egenskap av asociala ofta arresterade och placerade i koncentrationsläger. Samtidigt tillät Nazityskland vissa former av kontrollerad prostitution, så som lägerbordeller i tyska koncentrationsläger, militärbordeller och vissa kontrollerade bordeller i städerna.

Efter krigsslutet 1945 var prostitution fortsatt lagligt i både Östtyskland och Västtyskland, och fortsatte att vara det när Tyskland enades 1990.

Kända bordeller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Act Regulating the Legal Situation of Prostitutes – implementation, impact, current developments” (PDF). Social Research Institute of Applied Sciences Freiburg. Arkiverad från originalet den 17 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110717185624/http://www.cahrv.uni-osnabrueck.de/reddot/BroschuereProstGenglisch.pdf. Läst 4 oktober 2009. 
  2. ^ P. Schuster: Das Frauenhaus. Städtische Bordelle in Deutschland (1350–1600), Paderborn 1992
  3. ^ P. Schuster: Das Frauenhaus. Städtische Bordelle in Deutschland (1350–1600), Paderborn 1992

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]