Proton (bilmärke)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Proton (olika betydelser).
Proton Suprima S
Proton Gen-2

Proton, (från Perusahaan Otomobil Nasional (det nationella bilprojektet)), är en malaysisk biltillverkare, vars verksamhet grundlades 1983 av den dåvarande premiärministern Mahathir Mohamad. Det var landets enda biltillverkare fram till Perodua grundades 1993. Staten ägde 43% av Proton genom företaget Khazanah Nasional Bhd. Mitsubishi var delägare fram till 2004.[1] 2012 sålde Khazanah Nasional sin andel i Proton till DRB-HICOM.[2] Protons största bilfabrik är belägen i Shah Alam, Malaysia.

Ursprungligen var bilmodellerna främst baserade på Mitsubishi-modeller. Märkets första modell, Proton Saga, var baserad på Mitsubishi Lancer. På senare år har man gått över allt mer till egendesignade bilar. Den första egendesignade modellen var Proton Waja (Proton Impian i Storbritannien), som lanserades 2001. Man har genom åren bland annat haft samarbete med biltillverkare som Volkswagen AG och MG Rover. Rover var intresserad av att licenstillverka några av Protons modeller innan de gick i konkurs. Proton samarbetar även med Youngman som säljer Proton-bilar under namn som Lotus och Europestar i Kina.

Första Proton Saga, baserad på tredje generationens Mitsubishi Lancer.

Proton avses idag vara ett bilmärke med stor potential och många koncerner har varit intresserade av köp eller samarbeten. Proton äger även idag det klassiska brittiska bilmärket Lotus, vilket man övertog 1996. I och med detta har Proton kunnat ta tillvara den expertis som finns hos Lotus. Proton och Lotus samarbetade med att utveckla Proton Gen-2.

Proton Waja, Protons och Malaysias första egendesignade bilmodell.
Första generationens Proton Satria, baserad på Mitsubishi Colt.

Protons främsta marknad är hemlandet, där man haft en väldigt stor marknadsandel mycket tack vare skatter på utländska bilar. Detta har dock ändrats; i takt med att skatter på importerade bilar har minskats har Protons marknadsandel minskats avsevärt. 2006 sjönk företagets marknadsandel från 40 till 32% och Perodua tog över platsen som landets största bilmärke.[1] Proton exporterar även bilar till bland annat Storbritannien, Sydafrika, Australien och Singapore.

I augusti 2008 hade Proton tillverkat tre miljoner bilar sedan 1985.[3]

Bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Proton Posts Loss as Sales Slump to Lowest in 7 Years (Update2), Bloomberg, 2007-02-27, läst 2010-01-01
  2. ^ DRB-Hicom takes over Proton for RM1.2b. 2012-01-16
  3. ^ Paul TanProton produced 3,000,000 cars since 1985, paultan.com, läst 2010-01-01

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]