Protoxerus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Protoxerus
African giant squirrel.jpg
Protoxerus stangeri
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningEkorrartade
Sciuromorpha
FamiljSciuridae
TribusProtoxerini
SläkteProtoxerus
Vetenskapligt namn
§ Protoxerus
AuktorForsyth Major 1893
Hitta fler artiklar om djur med

Protoxerus är ett släkte i ekorrfamiljen som förekommer i afrikanska regnskogar. De vistas främst i trädens kronor och därför är de ganska sällsynt.

Släktet bildas av två arter:

Den sistnämnda arten räknas ibland till släktet Allosciurus. Forsyth Major som beskrev släktet för första gången på vetenskapligt sätt trodde att arterna tillhörde släktgruppen Xerini och därför fick de det vetenskapliga namnet Protoxerus, i anknytning till släktet Xerus. Idag betraktas dessa djurgrupper som mera avlägsna släktingar.

Protoxerus stangeri som är mera känd har en kroppslängd på 30 cm och en ungefär lika lång svans. Pälsen är på ovansidan olivbrun till svart, vid kinderna samt sidorna vitaktig och undersidan är vit till ljusbrun. Svansen kan ha svarta, bruna eller vita band men den kan även vara enfärgad. Påfallande hos denna art är det glesa håret på buken, den verkar ibland naken på undersidan.

Protoxerus aubinnii har en vanlig päls på undersidan och den är oftast enfärgad gråbrun över hela kroppen. Ibland finns en längsgående svart strimma på ryggens mitt.

Bägge arterna är mycket rörliga och letar i trädkronorna efter föda som utgörs av nötter och frukter. I regioner med oljepalmen (Elaeis guineensis) uppsöker de ofta detta träd. Där har dessa gnagare ofta gula fläckar på pälsen som de får av den gula vätskan i oljepalmens frukter.

Protoxerus stangeri är vanlig i hela sitt utbredningsområde och listas av IUCN som livskraftig (least concern).[1] Protoxerus aubinnii lever mera gömd och den klassificeras därför med kunskapsbrist (data deficient).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 4 juni 2008.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  1. ^ Protoxerus stangeriIUCN:s rödlista, auktor: Grubb, P. & Ekué, M.R.M. 2008, besökt 30 april 2010
  2. ^ Protoxerus aubinniiIUCN:s rödlista, auktor: Decher, J. & Grubb, P. 2008, besökt 30 april 2010