Provincial Reconstruction Team

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Provincial Reconstruction Team eller PRT är en form av team som sätts upp för att återuppbygga och stödja instabila stater och regioner. PRT:s har etablerats i Afghanistan sedan 2002 och i Irak sedan 2008. Teamen består av olika arbetsgrupper så som experter på statlig uppbyggnad, militärer och diplomater.

Grundtanke och historia[redigera | redigera wikitext]

Grundtanken med PRT:s är baserad på ett civilt och militärt samarbete från olika organisationer och länder som tillsammans ska hjälpa ett land med att återuppbyggas och utvecklas.[1] Teamen ska hjälpa länderna att bygga upp samhälle och som sagt utveckla dem på ett hållbart sätt igenom att t.ex. hjälpa till att bygga nya skolor men även att bygga upp gamla och sargade efter krig. Ett PRT utbildar dock inte polisen utan detta sker genom den Task Force som har ansvaret för ett visst område.[2] Respektive Task Force är även ansvarigt för att säkerheten är tillräcklig för att PRT:s i deras område kan verkar [3]

Problematik[redigera | redigera wikitext]

Konstruktionen med PRT:s är inte alltid oomstritt, till exempel så har den före detta presidenten Hamid Karzai uttalat sig om att PRT beter sig som ett eget parlament då teamen bygger upp skolor och vägar på eget initiativ för flera miljarder.[4] Utöver det så visar även konservativa folkgrupper och rörelser deras missnöje igenom att attackera teamen och deras anställda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jakobsen, Peter. ”PRTs IN AFGHANISTAN: SUCCESSFUL BUT NOT SUFFICIENT”. DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES. Arkiverad från originalet den 29 maj 2014. https://web.archive.org/web/20140529150653/http://subweb.diis.dk/graphics/Publications/Reports2005/pvj_prts_afghanistan.pdf. Läst 29 maj 2014. 
  2. ^ Lindh, Anna. ”De afghanska poliserna lär sig första hjälpen”. Försvarsmakten. http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/04/de-afghanska-poliserna-lar-sig-forsta-hjalpen/. Läst 28 maj 2014. 
  3. ^ ”Counterinsurgency and a Comprehensive Approach: Helmand Province, Afghanistan (sid 6)”. http://smallwarsjournal.com/mag/docs-temp/100-thruelsen.pdf. Läst 11 november 2014. 
  4. ^ ”Hamid Karzai says Afghanistan aid teams must go”. bbc. http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12400045. Läst 29 maj 2014.