Pseudoanglicism

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pseudo-anglicism)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Pseudoanglicism är ett ord som används i ett språk annat än engelskan och till synes har ett engelskt ursprung, men som i själva verket inte existerar inom engelskan eller där har en annan betydelse. Det kan vara en förenkling eller en felöversättning av en engelsk term. Detta kopplas ibland till begrepp som svengelska eller franglais.

Lista över pseudoanglicismer i svenskan[redigera | redigera wikitext]

Pseudoanglicism Svensk betydelse Egentligt engelskt ord Ev. annan betydelse på engelska
afterski, ibland skrivet after ski att festa efter skidåkning après-ski
afterwork, ibland skrivet after work att umgås socialt omedelbart efter arbetsdagens slut, ofta på bar eller restaurang inget särskilt uttryck[1] Förekommer som ett adjektiv för tiden efter arbetet, t.ex. afterwork hours.
babysitter barnsits baby seat barnvakt
backslick bakåtkammat hår slick-back ingen
basket basketboll - spelet basket ball korg
city centrum i en storstad (hämtat från London som växt utanför den gamla stadsgränsen) city centre, CBD (Central Business District), downtown(US) stad (I Australien har dock city samma betydelse som på svenska, vilket gör att det inte helt är en pseudoanglicism.)
evergreen välkänd äldre pop- eller jazzmelodi standard städsegrön, allmänt uttryck för något som inte åldras
fit for fight redo för kamp eller tävling ready to roll
flipper en sorts arkadspel pinball machine flipprarna som man slår iväg kulan med i ett flipperspel
freestyle bärbar kassettbandspelare portable audioplayer/(vard.) walkman fristil; termen används bland annat inom olika sporter och kulturyttringar. (Den svenska termen härleddes från en av de första modellerna av portabla bandspelare.)
grape grapefrukt grapefruit vindruva
homestyling att låta experter arrangera en bostad för visning vid försäljning home staging att designa sin bostad för sin egen/familjens skull
mejl epost email post
overall ett odelat klädesplagg som täcker torso, armar och ben coverall

jumpsuit/boilersuit

snickarbyxor
pentry kokvrå kitchenette ingen i formen ”pentry”; ”skafferi” med ursprungliga stavningen pantry
playback förinspelad sång vid musikframträdanden lip sync En "playback singer" är på engelska den person som ger sin röst åt en skådespelare under sångnumrena till en spelfilm. ”Playback” betyder också att tekniskt kunna spela upp inspelat ljud.
pocketbok bok med mjuka pärmar paper-back book Den korta versionen på svenska, pocket, betyder "ficka". I amerikansk engelska är pocketbook en mindre handväska eller portmonnä.
publisher person som är både chefredaktör och verkställande direktör inget särskilt uttryck utgivare
pussel en bild i småbitar som ska passas ihop jigsaw puzzle "puzzle" avser en mängd olika minnes- och hjärnutvecklande leksaker och spel av vilka "jigsaw puzzle" bara är ett exempel, engelskans "puzzle" utan särskild ytterligare bestämning avser snarare minneslekar, gåtor, labyrinter och korsord; ordet kan också betyda "förbluffa", "förbrylla"
soft trevligt, angenämt, lugnt cool Mjuk
smoking festklädsel för herrar dinner jacket (GB)
tuxedo (USA)
black tie (klädkod)
rökning

smoking jacket (åld.) betyder rökrock

trafficking människohandel för sexuella ändamål human trafficking eller sex trafficking smuggling

Pseudoanglicismer i japanska[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Wasei-eigo

Pseudoanglicismer är relativt vanliga i japanska och kallas där för wasei-eigo (和製英語, "inhemsk engelska"). Exempel som återlånats till engelskan inkluderar salaryman, light novel, cosplay (costume play) och lolicon (lolita complex).

Närliggande språkliga fenomen[redigera | redigera wikitext]

Pseudoanglicismer skall inte sammanblandas med sådana språkliga uttryck som kallas falska vänner, det vill säga där ord på olika språk redan från början är väldigt lika varandra men betyder olika saker, och som inte behöver ha en engelsk stavning. Ett exempel är svenskans ord koncern som inte betyder detsamma som engelskans concern (svenska: "angå, avse"), men koncern är inte ett ord som är felaktigt inlånat från eller uppfattas som inlånat från engelskan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Local: "Ten English quirks that baffle Swedes",läst 2015-02-01