Puriss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Puriss (kortform av latinets purissimus: ytterst ren), är renhetsbeteckning för kemikalier för analytiskt arbete och kvalificerade synteser. Klassningen kräver att de får innehålla högst 1 % föroreningar, varav maximalt 0,05 % icke flyktiga beståndsdelar.

De specifikationer som anger föroreningar (föroreningar, mineraler, spårämnen) uttrycks som kvantiteten i procent, promille, ppm (miljondel) eller ppb (delar per miljard). Det måste dock framgå om det är en volymkoncentration, massförhållande eller en relativ molfraktion.

Kemiska ämnen handlas oftast i olika renhetsklasser. Den exakta specifikationen är beroende av tillverkare och substans. Till ämnets fogas följande tillägg (i ökande renhetsgrad):

  1. rå (även crudum, crd.),
  2. tekniskt,
  3. för syntes,
  4. ren (purum),
  5. ren (purissimum, puriss.),
  6. för analys (även ren, z. A., pa = analytisk kvalitet eller reagenskvalitet).

Dessa villkor och deras ordning har en lång tradition, även om de inte är standardiserade ännu och tillämplig renhetsgrad anges av tillverkaren i enlighet med den avsedda användningen. De ökade kraven på modern spåranalys har fått tillverkare att utveckla nya renhetsgrader som Trace Select (Fluka) eller Suprapur (Merck).

Purum[redigera | redigera wikitext]

Purum (latin: rent) är renhetsbeteckning för kemikalier för allmänt laboratoriebruk och industriellt bruk. De får högst innehålla 3 % föroreningar, varav maximalt 0,5 % icke flyktiga beståndsdelar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia