Pussel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pussel
Jigsaw puzzle 01 by Scouten.jpg
Ett påbörjat pussel.
Typ Spel
Material Trä Papp
För andra betydelser, se Pussel (olika betydelser).
Strukturen hos ett pussel.

Pussel är ett tidsfördriv som består av bitar av trä eller papp som måste kombineras på rätt sätt för att en bild ska framträda, ofta i form av ett fotografi med natur och/eller byggnader som motiv. Byggnader brukar ha återkommande likartade detaljer som kan förvirra, och naturbilder många färger och små detaljer, vilket gör sådana motiv särskilt lämpliga för pussel då de höjer utmaningen. Pussel används oftast till underhållning, men de kan även användas till matematiska eller logiska problem.

Pusseltyper[redigera | redigera wikitext]

Det finns pussel med från bara några få bitar -- då är målgruppen mindre barn -- till flera tusen. Vanliga storlekar är 750, 1 000, 1 500 och 2 000 bitar. Varje pusselbit har in- och ut-pluggar som hakar i en annan bits ut- eller in-pluggar.

Det finns olika sätt att lösa ett pussel. Vanligt är att börja med kantbitarna, som är lätta att hitta, och bygga vidare inåt, eller att utgå från stora och tydliga motiv. Ett vanligt problem är att bitar kommer bort, eftersom de lätt sveps ned på golvet eller hamnar under dukar.

När pusslet är lagt kan det antingen tas isär och läggas tillbaka i lådan eller klistras fast på en trä- eller pappskiva och hängas upp på väggen. Numera finns även elektroniska pussel, pusselspel, som datorprogram och på Internet.

Några av de större tillverkarna av pussel är Ravensburger, Jumbo och Falcon.

Världens största pussel[redigera | redigera wikitext]

Enligt Guinness Book of World Records består världens största pussel av 32 000 bitar. Det har titeln The Double Retrospect och är ritat av konstnären Keith Haring. Enligt skaparnas uppskattning bör det ta runt 400 timmar att lägga pusslet.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det första kända pusslet tillverkades år 1767, då John Spilsbury, en brittisk kartritare från London, fäste en karta på en bricka av trä och sedan sågade ut varje land för sig. Produkten användes som hjälpmedel när barn skulle lära sig geografi. Ända till 1820-talet fortsatte pusslet att i första hand vara ett läromedel i geografi. På 1920-talet började pussel förekomma i tidningarna, som visade sig sälja bättre då.[2]

Pussel som populärast[redigera | redigera wikitext]

Pusslen var väldigt dyra och endast de rika hade råd köpa dem. Med nya tillverkningsmetoder blev pusslen lättare att framställa, billigare och mer populära. Att lägga pussel var som mest populärt under 1920- och 1930-talen. Det var också då pusslen blev svårare att lägga och avsedda även för vuxna, inte bara för barn.[3]

Olika pussel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 6 april 2012. https://web.archive.org/web/20120406202550/http://games.yahoo.com/blogs/unplugged/five-facts-jigsaw-puzzles-175432845.html. Läst 3 februari 2014. 
  2. ^ http://www.jigsaw-puzzle.org/jigsaw-puzzle-history.html
  3. ^ http://www.puzzletron.org/en/puzzle-facts
  4. ^ http://www.puzzlepress.co.uk/puzzles.php

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]