Justus Lipsius-byggnaden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rådsbyggnaden)
Justus Lipsius
Justus Lipsius östra sida.
Justus Lipsius östra sida.
Ägarskap
ÄgareEuropeiska unionens råd
Placering
PlaceringBryssel, Belgien
Adress175 Wetstraat / Rue de la Loi B-1048 Bryssel
Koordinater50°50′29″N 4°22′53″Ö / 50.84139°N 4.38139°Ö / 50.84139; 4.38139
Byggnation
Start1985
Klart1995
Våningar6 – 8
Golvyta&&&&&&&&&0215000.&&&&&0215 000 m²
Design

Justus Lipsius-byggnaden, ibland kallad rådsbyggnaden, är en av rådets byggnader i Bryssel och utgjorde dess säte mellan 1995 och 2017. Sedan 2017 äger de flesta av rådets sammanträden rum i Europabyggnaden, medan dess sekretariat fortfarande har sitt huvudsäte i Justus Lipsius-byggnaden. Byggnaden ligger i ”europeiska kvarteret” i Bryssel, där även Europeiska kommissionen har sitt säte.

Byggnaden har en total yta av 215 000 m² och har totalt 24 km korridorer, och är uppdelad i tre skilda men sammanlänkade delar: konferenscentrat, sekretariatet och underdelen. Antalet våningar varierar mellan sex och åtta.

I Justus Lipsius-byggnaden sker de flesta möten inom EU där medlemsstaternas representanter möts på minister- eller expertnivå. Därutöver hålls ett antal informella möten i den medlemsstat som innehar ordförandeskapet över rådet.

Byggnaden är namngiven efter Justus Lipsius, en flamländsk filolog och humanist.[1] Tidigare fanns även en gata (”Rue Juste Lipse”) uppkallad efter Lipsius på platsen för den nuvarande byggnaden, men den revs i samband med byggandet av Justus Lipsius-byggnaden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1985 tog rådet beslutet att låta uppföra en ny byggnad bättre anpassad för dess behov. Belgiska statens byggnadsmyndighet (Regie der Gebouwen/Régie des Bâtiments) fungerade som byggherre. Första spadtaget togs 1989, på mark som Belgien ställde till förfogande, och invigningen skedde 29 maj 1995, under det dåvarande franska ordförandeskapet.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Utsmyckning av entrén[redigera | redigera wikitext]

I samband med det roterande ordförandeskapet inom EU, som byts varje halvårsskifte, har det blivit en tradition att respektive ordförandeland svarar för en konstnärlig utsmyckning av Justus Lipsius-byggnadens entréhall, för att på ett handfast sätt markera ordförandeskapen inför de många personer som kommer till möten i byggnaden.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.