Hoppa till innehållet

Röbäcksslätten

Från Wikipedia
Karta över Röbäcksslätten (gult i mitten av bilden). Umeås tätort syns överst.

Röbäcksslätten är en jordbruksslätt strax söder om Umeå. Den är cirka 30 kvadratkilometer stor och den största jordbruksslätten i norra delen av Sverige.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Vid slätten ligger byarna Röbäck, Stöcksjö och Degernäs. I dess norra utkant breder Umeås bostadskvarter ut sig, på Söderslätt, där Ikea flyttat in under våren 2016, och i bostadsområdet Böleäng i (stadsdelen Teg). Två Europavägar, E12 och E4, korsar slätten, och Umeå flygplats är belägen i dess nordöstra utkant. Botniabanan skär genom dess sydligaste del. Röbäcksslätten gränsar i sydöst till Umeälven, och över slätten rinner den delvis dikeslagda Degernäsbäcken.

Slätten uppvisar en landskapsbild som är ganska ovanlig i Norrland, och mer påminner om de stora jordbruksslätterna i södra Sverige. Större delen av slätten är uppodlad, men här finns också en hel del träddungar och mindre skogspartier.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Framförallt den södra delen av slätten, som ofta kallas Degernässlätten, har ett rikt fågelliv, och är ett populärt utflyktsmål för fågelskådare. En del av slätten är klassad som fågelskyddsområde.[1][2] En stor del av slätten ingår även i ett Natura 2000-område.[3] Det stora antalet fåglar uppskattas dock inte av bönderna i området, som oroar sig för uppätna skördar.[4]

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en försöksgård, Röbäcksdalen, i den norra delen av slätten.[5]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]