Rödön, Krokoms kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För andra betydelser, se Rödön.

Rödön (jämtska: Röa) är en halvö i Storsjön i Jämtland som ligger i Krokoms kommun. Rödön omfattar c:a 10 000 hektar, och halvön delas mellan socknarna Rödön och Näskott.

Tack vare den bördiga jorden är jordbruksmarken väl utnyttjad vilket ger ett öppet landskap. Närheten till Östersund, via Rödöbron till Frösön, och till moderna kommunikationer i kombination med en bevarad jordbruksbygd gör att det är ett populärt ställe att bo på. Från Rödöns västra stränder och uppe på höjderna finns den storslagna vyn över Storsjön, Oviksfjällen och Åreskutan.

På Rödön finns ett antal fornlämningar, bland annat vid Tibrandshögen, Sundslägden och i Undromsskogen. Fyndplatserna för Rödöurnan och det förnäma Hästespännet är andra sevärdheter. Genom Rödön går en av pilgrimslederna till Trondheim, och där finns också en S:t Olofskälla samt en trefaldighetskälla.

I By finns en minnessten över Carl Zetterströms barndomshem, professor i medicin vid Uppsala universitet, och från Rödöns prästgård kom observatorn i astronomi vid Uppsala universitet, Olof Hjorter. Den kände jämtlandskonstnären Paul Jonze kom från Övergård på Rödön.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]