Röd skogsmyra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Röd skogsmyra
Formica rufa Quadrat.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
InfraklassNeoptera
OrdningSteklar
Hymenoptera
UnderordningMidjesteklar
Apocrita
(orankad)Gaddsteklar
Aculeata
ÖverfamiljVespoidea
FamiljMyror
Formicidae
UnderfamiljFormicinae
SläkteFormica
ArtRöd skogsmyra
F. rufa
Vetenskapligt namn
§ Formica rufa
AuktorLinné, 1761
Hitta fler artiklar om djur med

Röd skogsmyra (Formica rufa), även kallad vanlig skogsmyra, röd stackmyra och vanlig stackmyra, är en myra som tillhör gruppen skogsmyror. Den är vitt spridd och vanlig i Europa och den mest välkända skogsmyran. I Sverige är den också en av de vanligaste myrarterna.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Myrstack av röda skogsmyror i skogen
Myrstack av röda skogsmyror på en berghäll
Formica rufa on patrol.jpg

Den röda skogsmyrans drottningar och hanar har en kroppslängd på omkring 9 till 11 millimeter och arbetarnas kroppslängd är cirka 4,5 till 9 millimeter. Färgen på huvudet, bakkroppen och större delen av benen är svart, medan huvudets sidor, mellankroppen och övre delen av benen är rödaktiga. Den har kraftiga käkar, mandibler, som den kan tillfoga kännbara bett med. Den saknar gadd, men kan spruta ut myrsyra genom bakkroppen om den blir angripen. Om man blivit biten och myrsyran kommer i såret, kan det svida, men är inte farligt.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den röda skogsmyran finns i stora delar av Europa och öster ut till Kaukasus och Sibirien. De lever ofta i skogsområden med en blandning av lövträd och barrträd eller med övervägade barrskog.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den röda skogsmyran lever i stackar och artens samhällen kan bli mycket stora och innehålla uppåt en miljon individer. Det beror på att arten tillhör ett mindre antal myrarter som har flera myrdrottningar i samma bo. Drottningarna kan uppgå till ett hundratal. Drottningen klarar inte av att själv grundlägga ett bo, utan måste antingen efter svärmningen accepteras av sin hemstack eller av en annan stack som hannen exempelvis kom ifrån eller genom förslava ett slavmyrebo, oftast av svart slavmyra (Formica fusca). Denna myrart liknar till utseendet något en stor svartmyra (Lasius niger). Drottningen tar då över boet genom att döda dess drottning, varefter boets arbetare tror att den främmande drottningen är deras egen genom liknande feromoner och lukt, och därför hjälper henne tills boet blir ett rent Formica rufa-bo.[1]

Drottningen är på grund av att hon inte behöver klara sig själv, inte heller så mycket större än arbetarna, om än något större och med starkare rödaktiga och svarta färger än arbetarna.[1]

Skogsmyrornas samhällen består av flera stackar, som ingår i system intill varandra. Ofta ligger nämligen flera stackar nära varandra och myrarbetarna bestämmer var stackarna ska ligga beroende på födotillgång och på samhällenas tillväxt av antalet individer.[1]

Förväxlingsarter[redigera | redigera wikitext]

Den närmaste förväxlingsbara arten till röd skogsmyra är kal skogsmyra (Formica polyctena).

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Den röda skogsmyrans vetenskapliga namn, Formica rufa, kommer av latinets formica, som betyder myra, och rufa, som betyder röd. Detta syftar på artens delvis röda färg, och inte på att den skulle vara släkt med rödmyrorna, släktet Myrmica.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Ants : standard methods for measuring and monitoring biodiversity redaktör, Donat Agosti, Smithsonian Institution Press, Washington, DC 2000 ISBN 1-56098-858-4 (inbunden) ISBN 1-56098-885-1 (häftad, pocket).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]