Röd temynta

Från Wikipedia
Röd temynta
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteTemyntor
Monarda
ArtRöd temynta
M. didyma
Vetenskapligt namn
§ Monarda didyma
AuktorLinné
Utbredning

Röd temynta (Monarda didyma) är en aromatisk ört i familjen familjen kransblommiga växter och är trots namnet och likheten inte en mynta. Ett av växtens engelska namn är bergamot, men växten är inte heller släkt med citrusfrukten bergamott, trots dess likheter i smak och lukt.

I Sverige odlas temynta som trädgårdsväxt där den utgör en härdig perenn i stora delar av landet, inte minst i skyddade och väldränerade lägen.[1] Temyntans blommor är fulla av nektar och lockar till sig pollinerare såsom humlor och fjärilar från juli till september.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Växten förekommer naturligt i östra Nordamerika och har ett utbredningsområde mellan Maine i öst, Ontario och Minnesota i väst och norra Georgia i syd.[2]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Lukten och smaken hos temynta påminner om den hos citrusfrukten bergamott, som används för att smaksätta tesorten Earl Grey. Temynta odlas för utseendet på dess blommor och som nyttoväxt, då bladen kan användas för att göra te med smak av bergamott.

Inom nordamerikansk folkmedicin, bland annat hos indianstammen Blackfoot, har växtens antiseptiska egenskaper tagits tillvara på olika sätt. Bladen hos temynta innehåller tymol, som är den aktiva substansen i många moderna munvatten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”En fjärilsväxt med färgglad kalufs”. Expressen. https://alltomtradgard.expressen.se/vaxter/perenner/temynta-perenn-fjarilsvaxt/. Läst 21 juli 2023. 
  2. ^ Govaerts, R. & al. 129178. Röd temynta in World Checklist of Selected Plant Families.
    The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the internet. Läst: 129178 Monarda didyma {{{3}}}.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]