Röda Kvarn, Stockholm

Röda Kvarn 1963, man ger Ingmar Bergmans Tystnaden.

Röda Kvarn, på Biblioteksgatan 5 var den näst äldsta bevarade större biografen i Stockholm fram till att den byggdes om till gallerian Urban Outfitters under 2006. Fastigheten bebyggdes 1915 av Hufvudstaden AB, som fortfarande innehar den.

Historik

Namnet

Namnet Röda Kvarn har förmodligen sitt ursprung i en väderkvarn som fanns på den plats där Sveasalen senare uppfördes där Charles Magnussons första biograf fanns, kallad Röda Kvarn. Utanför Sveasalen mitt för huvudentrén fanns ett monument med en liten väderkvarn.

Tillkomst

Röda Kvarn år 1921, man ger Chaplins pojke.
Fasaden mot Biblioteksgatan i november 2009
"Röda Kvarns" entré 2009

Biografen Röda Kvarn på Biblioteksgatan kom till när Charles Magnusson på tidigt 1900-tal blev tvungen att flytta ut från sin första biograflokal i Sveasalen vid Hamngatan, även den kallad Röda Kvarn. Huset revs på hösten 1913, när NK-huset på Hamngatan skulle uppföras. Magnusson hyrde då in sig i en annan fastighet med sin biografverksamhet, men omkring 1914-15 kontaktade han en fastighetsmäklare för att söka sig en ny plats för sin biograf, som tipsade om en obebyggd tomt på Biblioteksgatan. När Magnusson kontaktade ägaren till tomten, blev han hänvisad till Ivar Kreuger som ägde tomten via det nyligen grundade fastighetsbolaget Hufvudstaden AB. Magnusson och Kreuger fick god kontakt vilket resulterade i att Kreuger ordnade så att en biograf kunde inrymmas i den byggnad han hade tänkt att uppföra på tomten. Charles Magnusson och Ivar Kreuger kom att utveckla en livslång vänskap. Genom Magnusson blev Kreuger intresserad av filmen som investeringsobjekt och gick in som majoritetsägare när Svensk filmindustri (SF) grundades 1919 med Charles Magnusson som chef.

Huset som uppfördes 1915-1917 av Ivar Kreugers byggbolag Kreuger & Toll AB med Paul Toll som ansvarig för byggnationen, ritades av arkitekt Edvard Bernhard, som tidigare bland annat ritat interiören till Vinterträdgården på Grand Hôtel Royal (1905-1909) under den tid han var anställd av arkitekt Ernst Stenhammar (bror till tonsättaren Wilhelm Stenhammar).

Utformning

Huset med fyra våningar låg vid uppförandet inom en "gammal stadsdel" som enligt dåtidens stadsplan föreskrev fyra våningar. Fasadmaterialet är Helsingborgstegel som liksom burspråken i betong är oputsad. Biografen hade ursprungligen en interiör i sen jugendstil med rika stuckaturer och boaseringar.

Biografhistoria

Röda Kvarn invigdes på luciadagen 1915. Första filmen som visades var Mauritz Stillers Madame de Thèbes, ackompanjerad av en 14 man stark orkester. Normalt brukade inte biljetterna längst fram på en bio vara så eftertraktade, men Östermalmsdamerna slogs om dessa platser under de två år Röda Kvarns orkester leddes av den bildsköne italienaren Umberto Pradini. Orkesterledaren kallades sedan ut i första världskriget där han stupade.

Nuvarande galleria

2006 byggdes biografen om till gallerian Urban Outfitters under ledning av arkitektkontoret Koncept Stockholm AB. Denna ombyggnad är reversibel, det vill säga att lokalen kan återställas till biograf i framtiden. Inga väggar har tagits bort eller några nya har satts upp. Biografstolarna är ersatta av butikshyllor. Fasaden är intakt med ursprungligt utförande. Ett annat exempel på en gammal biograf som byggts om till galleria är Victoria i Göteborg.

Referenser

Tryckta källor

Webbkällor