Rödsprit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Äldre flaska för rödsprit från Vin- & Spritcentralen

Rödsprit, ofta kallad T-röd eller T-sprit efter ett av varumärkena, är 95-procentig denaturerad etanol eller en blandning med andra tyngre alkoholer som t.ex. propanol. Kemetyls T-Röd består av 50–75 % Etanol, 10–15 % Propan-2-ol, 5–7,5 % Butanon och 1–2,5 % Aceton.[1]

Produkten räknas som en teknisk sprit och används bland annat till rengöring, som lösningsmedel eller frostskydd. Rödsprit kan också användas som bränsle, i till exempel spritkök. Rödsprit används även vid bearbetning av aluminium i mekanisk verkstad. Förtäring motverkas genom att den denaturerats genom tillsats av flera ämnen, vilket tidigare angavs som dubbeldenaturerad. Denatureringsämnen är metyletylketon, aceton, etylacetat och bitrex för att förhindra förtäring. Etanolen är bara tekniskt ren, och kan därför innehålla metanol. Denatureringsämnena har en otrevlig smak, men metyletylketon bildar även en azeotrop med etanol och är därför omöjlig att separera med en vanlig destillation. Etylacetat har en kokpunkt som ligger mycket nära etanolens och är därför också svår att separera.

Rödsprit uppfanns av Gösta Ekström och har fått sitt namn av att den färgas röd för att förhindra förväxling med andra vätskor.

Rödsprit är en brandfarlig vara av klass 1.

Exempel på varumärken är T-Röd, Petroröd, Starta och Frosty.

Rödsprit används i viss utsträckning som berusningsmedel, främst av personer som utsatt kroppen för det under en längre period för att uppnå en viss immunitet mot denatureringsmedlet. Förtäring kan dock medföra mycket svåra skador.

Fysikaliska och kemiska egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Densitet 789 kg/m³ (vid 20 °C)
Flampunkt (ASTM D 3278) 8 °C
Kokpunkt 78 °C
Smält/fryspunkt -114 °C
Lösningsförmåga i vatten Helt löslig
Löslig i organiska lösningsmedel Löslig och blandbar med flera organiska lösningsmedel

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kemetyl T-Röd säkerhetsdatablad”. http://app.ecoonline.com/documents/msds/1000362/285_11250857.pdf. Läst 3 februari 2017.