Rör inte min kompis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rör inte min kompis var en kampanj på 1980-talet som syftade till att motverka rasism och främlingsfientlighet. Kampanjen startades 1985 i Frankrike av organisationen SOS Racisme som Touche pas à mon Pote och spred sig efter några år även till Sverige. Tidningen Bamse innehöll under samma årtionde klippbilder och/eller klistermärken med kampanjens slogan.

Kampanjen spred sig även till Tyskland under mottot Mach meinen Kumpel nicht an och med en logotyp som liknar en gul hand. Kampanjen pågick fortfarande i början av 2000-talet i Tyskland. Bland annat arrangerades tävlingar och priser för bra arbete mot rasism utdelades. Kampanjen administreras sedan 2003 av DGB, den tyska paraplyorganisationen för fackföreningar.

Stockholms läns SSU-distrikt startade kampanjen i Sverige och sålde hundratusentals knappar i landet[1].

Kampanjen återupptogs 2007 av fyra ungdomsförbund i Stockholmsregionen, under ledning av SSU i Stockholms län. Kampanjen återupptogs som ett led i kampen mot ungdomsvåldet.

Hösten 2008 delades två stipendium à 10 000 kronor ut i Kungsträdgården i Stockholm. Stipendiaterna var Tommy Deogan och Exit.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rör inte min kompis | Arrangörer”. rorinteminkompis.se. http://rorinteminkompis.se/arrangorer. Läst 2015-11-12. 
  2. ^ ”Rör inte min kompis”. http://www.rorinteminkompis.se/. Läst 8 oktober 2009.