Rörelsen för rättigheter och friheter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rörelsen för rättigheter och friheter
Движение за права и свободи
FörkortningDPS
LandBulgarien Bulgarien
PartiledareMustafa Karadayı
Grundat1990
Politisk ideologiLiberalism
Europeiskt samarbetsorganAlliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE)
Politisk grupp i EuropaparlamentetRE-gruppen
Webbplats
www.dps.bg
bulgarisk politik
Politiska partier
Val
Partiledaren Ahmed Doğan.

Rörelsen för rättigheter och friheter (bulgariska: Движение за права и свободи, DPS) är ett liberalt politiskt parti i Bulgarien. Det brukar beskrivas som ett parti för den turkiska minoriteten i landet. Partiet självt beskriver sig som liberalt och det ingår i Liberala internationalen. Partiet grundades 1990 och partiledare sedan dess är Ahmed Doğan.

I parlamentsvalet 2001 fick Rörelsen för rättigheter och friheter 7,5 procent av rösterna och 21 av 240 parlamentsplatser. Det gick sedan med i den koalitionsregering som bildades av exkungen och partiledaren för Nationella rörelsen Simeon II Simeon Sachsen-Coburg-Gotha. I parlamentsvalet 2005 ökade Rörelsen för friheter och rättigheter till 13,7 procent av rösterna och 33 parlamentsplatser. Partiet satt i regeringsställning fram till valet den 5 juli 2009, då regeringskoalitionen förlorade makten.

Den 19 januari 2013 utsattes partiets ledare Ahmed Dogan för ett mordförsök under ett tal i Bulgariens huvudstad Sofia. En beväpnad man överraskade ledaren på scenen med en pistol riktad mot Ahmeds huvud. Gärningsmannen tryckte av men något gick fel och han kunde övermannas.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]