Rörpost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rörpoststation

Rörpost är ett system för postbefordran i ett slutet rörsystem.[1] I ett rörpostsystem används tryckluft[1] och med hjälp av över- eller undertryck (vakuum) kan man transportera en tub direkt eller genom en serie växlar till önskad rörpoststation.

Begreppet rörpost (-"post") kan låta gammaldags och på sätt och vis stämmer det, då "normala" postförsändelser ofta ersätts med elektroniska (dvs e-post). Men eftersom man fortfarande inte kan skicka paket, material, blodprover, pengar via e-post är rörpost en fortsatt viktig del i många verksamheter för att spara tid och pengar samt för ökad säkerhet.

Rörpost är vanligt förekommande på sjukhus, där man behöver transportera exempelvis prover och provsvar snabbt och effektivt men också på större varuhus för att snabbt transportera pengar till säker förvaring. Ett annat exempel på rörpost är inom det svenska regeringskansliet där en mängd tuber med dokument transporteras varje dag.

Från 1800-talet till slutet av 1900-talet existerade omfattande rörpostsystem i bland annat Berlin, Paris och Prag.

De uteslutande vanligaste typerna av rörpostsystem är alla-till-alla där man med hjälp av ett datorsystem kan skicka post till alla stationer inom systemet eller ett stjärnkopplat system där alla stationer kan skicka post till en central station.

Ordet "rörpost" finns belagt i svenska språket sedan 1873.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]