Rødby–Puttgarden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Satellitbild där färjelinjen märkts ut.
M/S Prinsesse Benedikte trafikerar linjen

Rødby–Puttgarden är en bilfärjelinje över Fehmarn Bält som går mellan RødbyhavnLolland i Danmark och PuttgardenFehmarn i Tyskland. Färjelinjen är en del av den så kallade Fågelvägslinjen, den kombinerade väg- och järnvägsförbindelsen mellan Öresundsregionen och Hamburgområdet. Överfartstid är mellan 45 minuter och 1 timme, och det går cirka 50 turer per dag och riktning. Den trafikeras av Scandlines.

Europaväg E47 följer denna färjelinje. Dagtid följer även persontåg mellan Köpenhamn och Hamburg med ombord färjan, men godstågen och nattågen går numera via Stora Bält-bron.

Färjor[redigera | redigera wikitext]

Följande färjor trafikerar linjen:

Det finns 54 avgångar per dygn och överfarten tar 45 minuter.

Väganslutningar[redigera | redigera wikitext]

Både Rødbyhavn och Puttgarden består mest av hamnen, och bilvägen går rakt till terminalen. På danska sidan är den motorväg ända fram. Orten Rødby ligger några km norrut vid sidan av motorvägen. På tyska sidan är det 25 km landsväg innan motorvägen börjar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Färjelinjen Rødby–Puttgarden invigdes 1963. Före 1963 gick en färja från Gedser till Grossenbrode söder om Fehmarn.

De danska och tyska regeringarna beslutade den 29 juni 2007 att bygga en fast förbindelse som ska ersätta färjelinjen. Den planerade tunneln beräknas vara klar i slutet av år 2021,[1] se Fehmarn Bält-förbindelsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”EIA report for a fixed link across the Fehmarnbelt submitted for public consultation”. Femern A/S. 28 juni 2013. http://www.femern.com/service-menu/press--documents/press-releases/eia-report-for-a-fixed-link-across-the-fehmarnbelt-submitted-for-public-consultation. Läst 11 augusti 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Flag of Denmark.svg Danmarksportalen