Rørvik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rørvik
Tätort
Rørvik under "Rørvikdagarna" 2006.
Rørvik under "Rørvikdagarna" 2006.
Land Norge Norge
Fylke Trøndelag fylke
Kommun Nærøysunds kommun
Area 1,79 km²[1]
Folkmängd 3 098 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 1 731 invånare/km²
Geonames 3141310

Rørvik, med 3 800 invånare, är en av centralorterna i Nærøysunds kommun i Norge. Kommunen tillhör Trøndelag fylke. Antalet invånare i kommunen är 9 623 (2020).

Rørvik ligger på ön Inre Vikna, som är den näst största av skärgården Viknas 6000 öar, holmar och rev. Staden ligger vid Nærøysundet, på östra sidan av ön, och har en fastlandsförbindelse via Nærøysundbron till Marøya och vidare till fastlandet via Marøybrua (Fv 770). Rørvik är en permanent anlöpshamn för Hurtigruten. Från Rørvik finns en snabbbåtförbindelse söderut till Abelvær och Namsos och norrut till Leka, och det finns bussförbindelse till bland annat Namsos, Grong (järnvägsstation) och Brønnøysund. Rørvik Airport Ryum har avgångar med Widerøe till Trondheims flygplats Værnes, Namsos flygplats och Oslos flygplats Gardermoen.

Rørvik är en betydande fiskehamn och Telenor har ett av sina kundservicecenter här. De viktigaste sysselsättningarna på Rørvik, förutom handel och tjänster, är fiske, havsbruk, fartygsrelaterad industri och telekommunikation. Många jobb på Rørvik är också kopplade till kunskapsintensiva företagstjänster, såsom juridiska och bokföringstjänster, bank- och försäkringstjänster, media, IT-driftstjänster och mjukvaruutveckling. Hamnen i Rørvik är den största hamnanläggningen i Central-Norge med över 15 000 skeppsanlöp varje år. Rørvik är också en anlöpshamn för ett antal kryssningsfartyg.

I Rørvik finns kust- och kulturcentrum "Norveg" med utställningar om kustkulturen under 10 000 år. Här finns också både galleri och café. Den spännande byggnaden, ritad av Gudmundur Jonsson, invigdes 2004.

Rørvik är skolcentrum för Ytre Namdal-regionen. Här finns bland annat Ytre Namdal gymnasieskola, Ytre Namdal Yrkesskola för maritim utbildning och Säkerhetscentret Rørvik som erbjuder säkerhetsutbildning för sjömän. I Rørviks hamnområde finns också InnovArena, som är ett gemensamt kontor och laboratoriecentrum för forsknings- och utvecklingsaktiviteter.

Staden var tidigare centralort i dåvarande Vikna kommun.

Rørvik

Källor[redigera | redigera wikitext]