REX

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om tvåhjulingstillverkaren REX. För andra betydelser, se Rex.
Rex-fabriken i Halmstad

REX är en svensk tidigare tillverkare av cyklar, mopeder och motorcyklar, grundad i Halmstad 1896[1] av Axel Peter Nilsson. Företagets egna tillverkning av cyklar har upphört, men varumärket lever ännu kvar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Axel Peter Nilsson hade en herrekiperingsaffär och började med att montera ihop inköpta cykeldelar i affärens gårdshus. 1901 sålde han ekiperingsaffären för att bara tillverka cyklar. 1902 stod den första byggnaden för cykelfabrikation färdig på östra sidan av Nissan. Den första motorcykeln tillverkades 1908 och var en cykel med kraftig ram, fjädrande framgaffel och 1-cylindrig 4-taktsmotor från Motosacoche i Schweiz. 1909 arbetade ca 80 personer i fabriken och Aktiebolaget Maskinfabriken REX bildades.

Mitten av 1900-talet[redigera | redigera wikitext]

Rex lanserade 1937 den klassiska transportcykeln med pakethållare fram. 1937-1955 använder fabriken motorer från Villiers, Victoria och Zündapp till motorcyklarna.

Valsade cykeldelar var på 1950-talet fabrikens specialitet. Det gjorde att alla cyklar i Sverige, utom Monark, hade fälgar tillverkade av Rex.

Den 23 maj 1952 kom beslutet att cyklar med hjälpmotor skulle fritas från registrerings-, skatte-, försäkrings- och körkorts bestämmelserna. Den 1 juli samma år trädde det i kraft och mopeden var född. Rex-fabriken började tillverka mopeder och utvecklade en egen gren på företaget. Namn som Royal, Scotoped, Fleetline, Sachsmaster, Zündapped, Rexoped, Sportmaster var olika mopedmodeller som tillverkades under åren. KTM i Österrike blev 1971 till 1980 leverantör av färdiga mopeder till Rex, där förutom motorn endast dekalerna skilde från fabrikens egna tillverkning.

1959 tillverkade fabriken den första ihopvikbara cykeln, och 1968 introducerade Rex minicykeln i Sverige.

Slutet av 1900-talet[redigera | redigera wikitext]

"Speedcross Rocket" (rocketstyret) kom 1966, för att göra pojkcyklarna lite mer speciella.

En av de första elcyklarna presenterade fabriken 1997. Redan under andra världskriget hade fabriken tillverkat batteridrivna elmotorcyklar, då det var omöjligt att importera bensinmotorer till nytillverkade motorcyklar.

1978 började REX tillverka cykelbarnsitsar i helgjuten orange plast. Den blev mall för framtida barnsitsar och ser fortfarande ungefär likadan ut.

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2004 lades produktionen av aluminiumcyklar ner i Halmstad, för att tillverkas i Taiwan. Stålcykeln fortsatte dock att produceras på Halmstadfabriken med betydligt mindre personal och färdiga cyklar köptes också in utifrån, för att distribueras ut till återförsäljarna. Under 2008 slutmonterade Rex endast ett fåtal modeller, och resterande modeller slutmonterades på fabrikerna i Taiwan. Ramar tillverkas numera ej i Sverige.

Logotypen[redigera | redigera wikitext]

I början av 1930-talet hade man en maskot med ett anfallande lejon på framskärmen. 1943 byttes det ut mot en plåtbit med namnet REX i genombruten text på styrröret. "REX - kungen bland cyklar och motorcyklar" var en slogan i reklamen, med en liten kraftig kung i röd rock och blå byxor. Numera är logotypen endast firmanamnet med en guldkrona över E-et.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”AB Maskinfabriken Rex”. museum.helsingborg.se. http://museum.helsingborg.se/web/object/401522. Läst 18 februari 2018. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]