Rachel Mohlin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rachel Mohlin
Född Rakel Maria Elisabeth Molin[1]
29 maj 1973 (42 år)
Sverige Jönköping, Sverige
Aktiva år 1996– (TV/film)
Betydande roller
Public Service, Kvarteret Skatan, Högklackat
IMDb SFDb

Rachel Maria Elisabeth Mohlin, född 29 maj 1973 i Jönköping, är en svensk skådespelare och imitatör. Hon är känd imitatör – bland annat i radions Public Service – och skådespelare i både komiska och dramatiska roller. På TV har hon bland annat uppmärksammats för Kvarteret Skatan.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Rachel Mohlin föddes 1973 i Skärstad nära Jönköping, som Rakel Maria Elisabeth Molin;[1] sedan dess har hon ändrat sitt folkbokförda namn till det nuvarande. Hon var yngst av tre systrar.[2] Under uppväxten väcktes intresset för skådespeleri och komik via deltagande Luciakabaréer och sketchframträdanden.[3]

Mohlin var fram till 16 års ålder[4] medlem i Allianskyrkan, en av Jönköpings många frikyrkoförsamlingar. 19 år gammal bröt hon upp från sin ungdomsmiljö. Under 1990-talet arbetade hon en period som bildlärare, och under tid var hon praktikant vid Jönköpings länsteater. Hon gick utbildning vid Kulturama och senare vid Skara Skolscen, sedan hon misslyckats vid ansökan till Scenskolan och praktiserade istället vid Skövde länsteater.[1]

På TV[redigera | redigera wikitext]

Efter praktiktiden i Skövde (se ovan) debuterade Rachel Mohlin i TV-sammanhang med en roll i Kanal 5:s såpopera Vänner och fiender.[1] Hon deltog i 695 avsnitt av TV-serien. 2003 blev hon fast panelmedlem i underhållningsprogrammet Snacka om nyheter[1].

Hon har också gjort inhopp i TV4:s c/o Segemyhr och SVT:s Män emellan. Mer nyligen blev Rachel Molin hyllad för sina rolltolkningar som en i gänget kring SVT:s komediserie Kvarteret Skatan. Där spelar hon bland annat den kärlekskranka men förvirrade singeltjejen Jenny. Hon har medverkat i sketchserien Partaj, framför allt som imitatör av Centerpartiets ledare Annie Lööf.

I radio[redigera | redigera wikitext]

Under senare år har hon med framgång medverkat i radio Sveriges Radio P1:s söndagsprogram, satiren Public Service, där hon bland annat givit röst åt drottning Silvia, Anitra Steen, Marita Ulvskog, Maud Olofsson[2] och Gudrun Schyman. Inte minst har hennes tolkningar av den sistnämnda[1] blivit uppmärksammade. En annan känd figur är Tant Muttie som kom till när Kjell Eriksson ledde Morgonpasset i Sveriges Radio P3 2001.

Redan i grundskolan upptäckte hon sitt eget intresse för att ägna sig åt imitationer.[1] För sin imitationskonst i Public Service erhöll hon 2002 Parneviksstipendiet.[5]

På bio[redigera | redigera wikitext]

2004 gav hon röst åt fisken Lola i filmen Hajar som hajar, och hon var samma år med i både Håkan Bråkan (som körledare) i regi av Erik Leijonborg och den finländska filmen Framom främsta linjen. 2006 var hon med i Galenskaparna och After Shaves långfilm Den enskilde medborgaren.

På scen[redigera | redigera wikitext]

Mohlin har varit konstnärlig ledare för gruppen Teater Temporär.[6] Hon ingår sedan 2006 i revygänget R.E.A. (Roligt Elakt Aktuellt).

Familj och intressen[redigera | redigera wikitext]

Rachel Mohlin bor (2013) med sin sambo i Stockholm innerstad.[3] Paret har en son (född 2010[4]) och en dotter (född 2013[3]) ihop.

Vid sidan om sitt arbete och sin familj ägnar hon sig åt läsning och boxning. Det senare är för henne ett sätt att stressa av och bli av med aggressioner.[4]

Stil[redigera | redigera wikitext]

Rachel Mohlin har beskrivits som en som på samma gång har en omedelbar och öppen spontanitet, kombinerat med en känsla för tragikomik.[1]

Verklista[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (skådespelare)[redigera | redigera wikitext]

Ljudboksuppläsningar (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h] Qvist, P O (2004): "Rachel Mohlin". SFDb. Läst 28 mars 2015.
  2. ^ [a b] Ekman, Malin (2012-01-24): "Rachel spektakel". faktum.se. Läst 1 april 2015.
  3. ^ [a b c] Eyal Sharon Krafft/TT Spektra (2013-05-27): ”"Boxningen är min ventil"”. hd.se. Läst 1 april 2015.
  4. ^ [a b c] Brolin, Åsa (2010-11-19): ”Rachel Mohlin: "Jacob blev till efter en barrunda"”. mama.nu. Läst 1 april 2015.
  5. ^ "Rachel Mohlin". norstedt.se. Läst 1 april 2015.
  6. ^ SF Film (2006): "DEN ENSKILDE MEDBORGAREN – Om filmen". jpsmedia.se. Läst 1 april 2015.
  7. ^ "Insatser". SFDb. Läst 31 mars 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg P culture.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk skådespelare behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.