Radio Televizioni Shqiptar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Radio Televizioni Shqiptar
Radio Televizioni Shqiptar
Lanserad28 november 1938 (radio)
29 april 1960 (television)
SändningsområdeAlbanien, Kosovo, Montenegro, Makedonien, norra Grekland
SloganRadio Televizioni Publik Shqiptar
LandAlbanien Albanien
HuvudkontorTirana
Tidigare namnRadiodifuzioni dhe Televizioni Shqiptar
Webbplatswww.rtsh.al

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) (svenska: Albaniens radio och television) är Albaniens public service TV-bolag, grundat i Tirana år 1938.

RTSH sköter två analoga TV-kanaler under namnet Televizioni Shqiptar (TVSH och TVSH 2), fem digitala TV-kanaler (RTSH HD, RTSH Sport, RTSH Muzikë, RTSH Art och RTSH Sat) och tre radiokanaler (Radio Tirana 1, 2 och 3). Den internationella TV-tjänsten via satellit lanserades år 1993 och riktade in sig på albanska grupper i Kosovo, Serbien, Makedonien, Montenegro och norra Grekland, plus den albanska diasporan i övriga Europa. Sedan år 1999 är RTSH medlem i Europeiska radio- och TV-unionen (EBU).

RTSH:s sändning av television inleddes den 29 april 1960. Idag består TV-utbudet främst av nyhetsprogram, talkshower med mera. Exempel på program som sänds i TVSH är Jo Vetëm Kafe (TV-morgonprogram) och talkshowen Zik-Zak.

I och med att RTSH är med i den Europeiska radio- och TV-unionen står kanalen som ansvarig för Albaniens medverkan i Eurovision Song Contest. Den årliga albanska uttagningen till tävlingen, Festivali i Këngës, sänds därmed i TVSH varje år. Inledningsvis sändes även Kënga Magjike på RTSH.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]