Raffinaderi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett oljeraffinaderi i Louisiana.

Ett raffinaderi är en anläggning för att utvinna (raffinera) en produkt från en råvara.

Oftast avses oljeraffinaderier, där råolja omvandlas till bland annat bensin, men raffinering sker även på andra sätt, t.ex. vid pappersmassatillverkning ifrån massaved som råvara.

Raffinering av råolja[redigera | redigera wikitext]

Raffinering ger bättre bränslen. En faktor som påverkar ett kolvätes förmåga att motstå självantändning är hur grenad kolkedjan är. En grenad kolkedja ger högre oktantal än en ogrenad. I ett raffinaderi upphettas råoljan till 350 grader och matas in i nedre delen av ett högt torn. Vid den temperatur är bara en liten del mer än 80 kolatomer per molekyl.

Från oljekällan transporteras oljan vidare i tankbåtar eller i rör, som kallas pipelines, till raffinaderier.

Råolja kallas även för petroleum. Av den kan man utvinna både gaser, fasta ämnen och flytande ämnen. Vid raffinaderierna delas råoljan upp i ämnen som asfalt, eldningsolja, fotogen, bensin och gasol. Metoden kallas fraktionerad destillation. Oljan kokas till ånga och leds sedan in i höga fraktioneringstorn där den stiger uppåt i tornet. Längst ner skiljer man ut ämnena som har hög kokpunkt. Ångan kyls av när den stiger uppåt i tornet. Högre upp i tornet skiljer man bort mer lättflyktiga ämnen som bensin och fotogen. Högst upp får man gaser som metan och etan.