Rainer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rainer är ett mansnamn med gammalt forntyskt ursprung (Raganher). Bildat av namn med förleden ragin-, regin-, rein- som betyder "gudaråd" och efterleden her som betyder "armé", (gammal benämning: "här")[1]. Rainer är sidoform till Ragnar, således är Rainer och Ragnar olika namnformer av samma namn.

Rainer har aldrig varit något vanligt namn i Sverige och har inte heller förekommit i den svenska almanackan. Däremot har namnet varit mer populärt som förnamn i Finland bland den svenskspråkiga språkgruppen, finlandssvenskarna. I den finlandssvenska almanacken har namnet funnits sedan lång tid tillbaka. På 1940- och 1950-talet var namnet som populärast. Sedermera har namnet även börjat användas av den finskspråkiga språkgruppen i Finland, finnarna. Namnet infördes i den finska almanackan 1995.

Namnsdag: 1 oktober både i den finlandssvenska almanackan och i den finska almanackan.

Den 31 december 2010 fanns det totalt 1 469 personer i Sverige som hade förnamnet Rainer och 25 personer som hade det som efternamn[2]. På finländska Befolkningsregistercentralens webbplats anges endast hur många barn som årligen har fått ett visst namn. Mellan åren 1920 och 2012 har totalt 10 437 barn i Finland fått förnamnet Rainer[3].

Kända personer med förnamnet Rainer[redigera | redigera wikitext]

Kända personer med efternamnet Rainer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Webbplatsen: ”behindthename.com” (engelska) Läst 5 februari 2012
  2. ^ SCB:s namnsök (svenska) Läst 5 februari 2012
  3. ^ Befolkningsregistercentralen i Finland Arkiverad 2 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (svenska) Läst 5 februari 2012