Rajendra Pachauri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rajendra K. Pachauri)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rajendra Pachauri
Pachauri.jpg
Född20 augusti 1940 (79 år)
Nainital, Indien
NationalitetIndien och Brittiska Indien
Utbildad vidNorth Carolina State University och La Martiniere Lucknow Blue pencil.svg
SysselsättningOrdförande i FN:s klimatpanel
FöreträdareRobert Watson
ReligionHinduism
UtmärkelserFinlands Vita Ros’ orden
Padma Bhushan
Padma Vibhushan i vetenskap och teknik
Dorothy McCluskey Visiting Fellowship in Conservation (2000)[1]
Redigera Wikidata

Dr. Rajendra Kumar Pachauri, född 20 augusti 1940 i Nainital, Indien, är en utbildad ekonom som 2002 valdes till ordförande i FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), där han satt fram till 2015. 2007 tilldelades Dr. Pachauri Nobels Fredspris tillsammans med USA:s före detta Vice President Al Gore, för hans enorma engagemang att skapa en hållbar framtid samt globala arbete med att stoppa global uppvärmning.

2008 konseptualiserades Dr. Pachauri's dröm, nämligen "Lighting a Billion Lives" (LaBL), eller på Svenska att skapa ljus till en miljard människor i tredje världen.

I februari 2015 tvingades Dr Pachauri att lämnade ordförandeposten i samband med en utredning om trakasserier mot en tidigare kollega, många anser att detta var en sammansvärjning, och senare lades utredningen ned. Redan 2010 ville man få bort Dr Pachauri ifrån sin post där han oskyldigt anklagades för mutbrott, som slutade men att The Daily Telegraph tvingades till en offentlig ursäkt "We apologise to Dr Pachauri for any embarrassment caused."

Många anser att Dr Pachauri är ett geni, och förmodligen är den som bidragit mest i världen, till att lyfta den globala debatten runt klimatförändringar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, läst: 15 augusti 2019,