Ralf Hütter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ralf Hütter
Ralf Hütter år 1976
Född 20 augusti 1946 (68 år)
Krefeld, Tyskland
Nationalitet Tyskland Tysk
Yrke/uppdrag Musiker
Känd för Kraftwerk

Ralf Hütter, född 20 augusti 1946 i Krefeld, är en tysk musiker och kompositör, grundare av bandet Kraftwerk och bosatt och verksam i Düsseldorf.

Ralf Hütter växte upp i Krefeld som son till en läkare. Kring mitten av 60-talet spelade orgel i popgrupperna The Quartermasters och The Phantoms. På universitetet utbildade han sig till arkitekt[1] och kring 1968 grundade han gruppen Organisation tillsammans med Florian Schneider. Gruppen Organisation kom sedan att förvandlas och bli Kraftwerk. Han har ofta framställs sig själv som den konceptuella hjärnan bakom bandet medan Florian Schneider framställs som teknikern och konstruktören bakom soundet. Det är Ralf som framför merparten av all sång och sedan mitten av 1970-talet har Ralf varit bandets talesman inför media.

Lite är känt om hans privatliv eftersom han är mycket tystlåten om annat än Kraftwerk i intervjusammanhang. Han är dock känd som vegetarian och språkbegåvad. Han talar förutom tyska även engelska och franska flytande och har även använt andra språk i intervjuer som exempelvis italienska och spanska.

Utöver att vara musiker är han också cyklist och säger sig träna varje förmiddag innan han påbörjar sitt arbete i Kling Klang Studion[2]. 1983 råkade han ut för en cykelolycka och hamnade på sjukhus. I media hävdades att han skulle ha hamnat i koma, vilket Hütter dementerat i intervjuer. Hütter har tävlingscyklat vid ett flertal tillfällen: bland annat deltog han i Maratona delle Dolomiti i Italien 1989.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju med Ralf Hütter i tyska Musik Express, nr.4 1971.
  2. ^ Man-Machine and Music - Pascal Bussy, SAF Publishing Ltd, ISBN 0-946719-09-8