Randall Flagg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Randall Flagg
Skapad avStephen King
Första framträdandePestens tid
Senaste framträdandeThe Wind Through the Keyhole
Anknytning
LojalitetDe röda
PositionSändebud åt Den Röde Kungen
BefattningMagiker
Information
AliasMannen i svart, Walter O'Dim, Marten, Walter Padick, Richard Fannin mfl.
ArtMänniska / Trollkarl / Demon
KönMan
NationalitetDelain

Randall Flagg, även kallad bland annat R.F., The Man in Black, The Walkin' Dude, The Ageless Stranger och The Dark Man, är en fiktiv karaktär i åtskilliga litterära verk av den amerikanska författaren Stephen King. Flagg gjorde sitt första officiella framträdande i 1978 års roman Pestens tid - en roll som i miniserien från 1994 framställdes av Jamey Sheridan. Flagg har också förekommit i andra verk, bland annat genomgående i serien om Det mörka tornet (vars första del, Revolvermannen skrevs mellan 1978 och 1982) samt i romanerna Drakens ögon och Hjärtan i Atlantis.[1]

Flagg är ondskan personifierad, men enligt Stephen King även mycket karismatisk, skrattar ofta och är omtyckt av både kvinnor och män, ett koncept som är mycket tydligt i Pestens tid där han ofta verkar kamratlig och trevlig. King, emellertid, säger att Flagg representerar personer som David Koresh, Adolf Hitler och Jim Jones och att de litterärt är en och samma person.

Mycket lite finns detaljerat om Flaggs bakgrund, King har bara vidrört ämnet genom att antyda att Flagg inte själv minns annat än att bara plötsligt "existera", samt att han har minnen från ett liv som soldat i amerikanska marinkåren, medlem i Ku Klux Klan, soldat i Viet Cong och att han på något sätt var inblandad i kidnappningen av Patty Hearst.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Randall Flagg
  1. ^ Kopplingar mellan olika Stephen Kingromaner Arkiverad 26 juli 2010 hämtat från the Wayback Machine.