Raspberry Pi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Raspberry pi 1
Raspberry Pi B+ top.jpg
Raspberry Pi 1 model B+
Releasedatum februari 2012; för 5 år sedan (2012-02)
Pris 25 amerikanska dollar för model A, B+, 20 amerikanska dollar för model A+, 35 amerikanska dollar för RPi 1 model B och RPi 2 model B
CPU 700 MHz
Grafik Broadcom VideoCore IV
Lagringsminne SDHC minnesplats (model A och B), MicroSDHC minnesplats (model A+ och B+), 4 GB
Ram-minne 256 MB (model A, A+, B rev 1)
512 MB (model B rev 2, B+, CM)
Operativsystem Linux (bl. a. Raspbian), RISC OS, FreeBSD, NetBSD, Plan 9, Inferno, AROS och ytterligare andra system.
Strömförsörjning 1.5 W (model A), 1.0 W (model A+), 3.5 W (model B) eller 3.0 W (model B+)


Raspberry pi 2
Raspberry Pi 2 Model B v1.1 top new (bg cut out).jpg
Raspberry Pi 2 model B
Releasedatum februari 2015; för 2 år sedan (2015-02)
Pris 35 amerikanska dollar
CPU 900 MHz
Grafik Broadcom VideoCore IV
Lagringsminne MicroSDHC slot
Ram-minne GB RAM
Operativsystem Samma som för Raspberry Pi 1 plus "Windows 10 IoT Core" [1] och ytterligare distributioner av Linux (t. ex. Ubuntu).
Strömförsörjning 4.0 W
Raspberry pi 3
Raspberry Pi 3 Model B.png
Raspberry Pi 3 model B
Releasedatum 29 februari 2016; för 22 månader sedan (2016-02-29)
Pris 35 amerikanska dollar
CPU 1200 MHz fyrkärnig ARM Cortex-A53
Grafik Broadcom VideoCore IV
Lagringsminne MicroSDHC slot
Ram-minne GB RAM
Operativsystem Samma som för Raspberry Pi 1 plus "Windows 10 IoT Core" [1] och ytterligare distributioner av Linux.
Strömförsörjning 4.0 W


Raspberry Pi är en enkortsdator som har utvecklas av det brittiska företaget Raspberry Pi Foundation. Kortet har ungefär samma storlek som ett kreditkort och en processor från Broadcom med ARM-arkitektur, liknande den som används av många "smarta telefoner". Datorn finns i flera versioner:

 • Raspberry Pi Modell A, Modell A+, Modell B, Modell B+
 • Raspberry Pi 2 Modell B
 • Raspberry Pi 3 Modell B
 • Raspberry Pi Zero
 • Raspberry Pi Zero W (802.11n Wireless LAN och Bluetooth 4.0)

En av de stora skillnaderna mellan A-modellerna och B-modellerna är att de senare har en Ethernet-anslutningsport för nätverk, medan A-modellerna behöver en USB-adapter för förbindelse med till exempel internet. Modellerna A och A+ har ett minne på 256 MB RAM, Modell B och B+ har 512 MB RAM och Raspberry Pi 2 Model B har 1 GB RAM. Raspberry Pi 2 har en fyrkärnig processor med klockfrekvensen 900 MHz, de äldre modellerna har en enkärnig processor på 700 MHz. Raspberry Pi 3 har 1 GB RAM och en fyrkärnig 64-bitars 1,2 GHz ARMv8 Cortex-A53 processor samt inbyggt WiFi och Bluetooth.

Raspberry Pi har inget inbyggt minne för operativsystemet och filer, istället används ett externt SD-kort för fillagring. De senaste versionerna (modell A+ och B+ och senare) använder sig av mikroSD istället för det ursprungliga SD-kortet.

En viktigt skäl till att A-modellerna saknar nätverksport och endast en USB-port är att de ska bli billigare och dra mindre ström. Det har rapporterats att modell A drar lite drygt en tredjedel mot vad modell B gör, vilket kan vara lämpligt om raspberryn används under exempelvis batteridrift.

Mjukvara[redigera | redigera wikitext]

Eftersom datorn har en ARM-processor krävs det att mjukvaran som körs på den är kompilerad för just denna. Den är i första hand avsedd att köra Linux, det rekommenderade operativsystemet från Raspberry Pi Foundation är en speciell ARM version av Debian med optimeringar för Raspberry Pi som kallas Raspbian. Andra linuxdistributioner som stöds är Fedora för ARM, Arch Linux för ARM, och XBMC. Enheten kan fungera med flera andra linuxdistributioner som är gjorda för ARM men det är inte garanterat. Enheten kan köra Android om det är en version som inte kräver mer minne än 256 MB.

Andra tänkbara operativsystem är NetBSD som har stort ARM-stöd samt använder lite minne eller FreeBSD. Ett problem är dock drivrutinerna för grafik och video i form av programbibliotek som är stängd programvara.

I Windows 10 har stöd för Raspberry PI 2 Model B utlovats.[2]

Prestanda[redigera | redigera wikitext]

Även om klockfrekvensen kan verka låg på 700 MHz (överklockningsbar) resp. 900 MHz så har enheten en väldigt snabb grafikprocessor (GPU) som klarar av att spela film i Bluray-kvalitet (dock endast om det är kodat enligt H.264-standarden), enligt Raspberry Pi Foundation ska enheten klara >40 Mbit/s i upplösningen 1080p. Raspberry Pi 2 Model B har fyra processorkärnor på 900 MHz. Prestandan uppges till 6 gånger Modell B+, eller 3 gånger för enkeltrådade beräkningar. Med 4 kärnor borde maximal prestanda landa kring 12 gånger B+.[källa behövs] Raspberry Pi 3 har en fyrkärnig processor på 1200 MHz.

Överklockning[redigera | redigera wikitext]

Model B av Raspberry Pi kan överklockas till 1000 MHz utan ta skada om processorkärnan är kall och lågt belastad.[3][4] Detta påverkar inte garantin.[5] Temperaturen ökar något, medeltemperaturen ligger runt 55 °C vid visning av film i full HD.[6]

GPIO[redigera | redigera wikitext]

Uppe i ena hörnet på datorn sitter det 26 stycken små pinnar på modellerna A och B, respektive 40 stycken små pinnar på modellerna A+ och B+ som är tänkt att användas för egen programmering. Dessa kallas för GPIO (General purpose input/output) Dessa kan användas till att bland annat styra reläer, dioder, ljusstakar (starkström, detta kräver dock ytterligare hårdvara) få indata genom knappar eller transistorer.

Tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Det finns en stor mängd tillbehör till Raspberry Pi, bland annat skal och lådor. På senare tid har det även börjat utvecklas fler tillbehör, som webbkameror, reläkort, och WLAN-adapter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Engelska Wikipedia
 1. ^ [a b] ”Windows 10 for IoT”. Raspberry Pi Foundation. 30 april 2015. https://www.raspberrypi.org/blog/windows-10-for-iot/. 
 2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150202143855/https://dev.windows.com/en-us/featured/raspberrypi2support. Läst 2 februari 2015. 
 3. ^ ”Introducing turbo mode: up to 50% more performance for free”. Raspberrypi.org. http://www.raspberrypi.org/archives/2008. Läst 20 september 2012. 
 4. ^ ”asb/raspi-config on Github”. asb. https://github.com/asb/raspi-config/blob/master/raspi-config. Läst 13 december 2012. 
 5. ^ ”Introducing turbo mode: up to 50% more performance for free”. raspberrypi.org. 19 september 2012. http://www.raspberrypi.org/archives/2008. Läst 10 maj 2013. 
 6. ^ http://www.raspberrypi.org/archives/2008

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]