Rasten

Från Wikipedia
Rasten
OriginaltitelRecess
GenreBarnprogram
Komedi
Skapad avPaul Germain
Joe Ansolabehere
MedverkandeRoss Malinger (1997–1998)
Andrew Lawrence (1998–2001)
Pamela Adlon
Rickey D'Shon Collins
Ashley Johnson
Jason Davis
Courtland Mead
April Winchell
Dabney Coleman
Allyce Beasley
Ryan O'Donohue
Toran Caudell
Erik von Detten
Blake McIver Ewing
Anndi McAfee
Helen Slayton-Hughes
MusikDenis M. Hannigan
Antal avsnitt65 (som hela)
127 (som separerade), plus 4 filmer
Längd (per avsnitt)20 minuter
Antal säsonger6
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagWalt Disney Television Animation
Paul & Joe Productions
(2000–2001)
(säsonger 5–6)
Grimsaem
Plus One Animation
Sunwoo Animation
Toon City
Exekutiv producentPaul Germain
Joe Ansolabehere
DistributörBuena Vista Television
Sändning
OriginalkanalABC (One Saturday Morning/ABC Kids)
UPN (Disney's One Too)
Toon Disney
Originalvisning31 augusti 19975 november 2001
StatusAvslutad
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Rasten (engelska: Recess) är en tecknad TV-serie producerad av Disney. TV-serien är skapad av Paul Germain och Joe Ansolabehere. Rasten handlar om sex barn som upplever den tid de har rast under skoldagen. Serien var från början uttänkt som en skämtsam pastisch på Den stora flykten, vilket reflekteras i seriens delvis militaristiska ledmotiv.

I Sverige visas[när?] Rasten på kanalerna Disney Channel och Disney XD. En långfilm vid namn Rasten: Uppdrag rädda sommarlovet hade biopremiär 2001.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tv-serien utspelar sig (för det mesta) på grundskolan Tallbarrsskolan (eng: Third Street Elementary School). Orten där skolan ligger kan troligen heta Little Bavaria. Vilken av USA:s delstater skolan ligger i är okänt. Serien handlar om sex fjärdeklassare och deras skolkamrater på Tallbarrsskolan. Eleverna på Tallbarrskolan har satt upp ett så kallat mikrokosmos av det sedvanliga mänskliga samhället i helhet, med sin egen styrelse, klassystem och uppsättning av oskrivna lagar. Skolgården styrs av en monark vid namn kung Bob, som förfogar över olika tillsynsmyndigheter för att se till att hans befallningar utförs. Det lilla skolsamhället har ett långt register med stela värderingar och sociala normer som medför en hög förväntan om att samtliga elever i skolan ska vara överens om skolans regler.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

 • Tobias "Tobbe"' J. Detweiler är ledaren för Rasten-gänget och huvudpersonen i serien. Han har rufsigt hår och har alltid på sig sin röda basebollkeps bak-och-fram. Tobbe gillar att driva med lärarna men han är en sann vän. I en episod avslöjades det att han var vän med Menlo. Under serien finns det tecken på att Tobbe är förtjust i sin vän Spinelli.
 • Ashley Spinelli är en pojkflicka. Hon är väldigt tuff och stark. Hon blir riktigt ilsken när hon kallas för Ashley. Enligt henne är namnet en förbannelse. I ett avsnitt är det föräldra-kväll på skolan men Spinelli tycker att hennes föräldrar är för pinsamma så hon tar först dit några andra, men sen kommer hennes "riktiga" föräldrar. Trots att Spinelli har kort stubin och går med musklerna först så har hon ändå ett hjärta av guld. I ett avsnitt är Spinelli med i en skönhetstävling, där hon visar sig vara rätt vacker, och hon lyckas vinna över sina motspelare: Ashleyarna. I ett annat avsnitt visar hon sig vara en riktig konstnär. Hon är även kär i Tobbe, vilket hennes mamma t.o.m. säger i avsnittet med föräldra-kvällen.
 • Vincent "Vince" LaSalle är den som är bäst på idrott i Rasten-gänget. Han älskar precis som de andra att spela sparkboll. Han påstar att han faktiskt kan kasta/slå en boll ända till Kina (fast han gör inte det varje gång).
 • Gretchen P. Grundler är skolans mest intelligenta elev. Hon är känd som den smarta flickan. Hon bär stora framtänder och glasögon. I ett avsnitt får hon chansen att börja på en speciell skola för extra smarta elever men väljer att stanna kvar på skolan för sina vänners skull.
 • Michael "Mikey" Blumberg är en snäll och mycket stor pojke som gillar att äta. Han älskar poesi och att dansa.
 • Gustaf "Gus" Griswald är skolans nyaste elev. Innan han kom till skolan hade hans familj flyttat många gånger, möjligen för att hans far är Sergeant. Gus är väldigt kort och inte särskilt tuff och modig. I ett avsnitt i serien har han varit kung över skolgården. I ett annat avsnitt fick man veta att han var träffbollsmästare i en annan skola.

Andra roller[redigera | redigera wikitext]

 • Randall C. Weems är skolgårdens skvallerbytta. Han spionerar på eleverna och berättar senare om deras otyg för sin käraste fröken Finster som är skolans stränga rastvakt. På grund av detta så blir Randall oftast utan vänner. Och han blir på det sättet inte bara skolans skvallerbytta utan också ett mobboffer. Randall besitter en bra övertalningsförmåga och kan därför sätta dit det mest oskyldiga lammet. I en episod generade han Kung Bob bara för att bli prins, vilket han blev.
 • Kung Bob (Robert) är skolgårdens 'kung'. Han har en gång varit farao också. Kung Bob håller till högst upp på lekplatstornet i sällskap med sina vakter och rådgivare. Han går i sjätte klass. I en episod när han inte mådde bra blev Gus ersättar-kung till honom.
 • Erwin Lawson är Rasten-gängets (främst Vinces) rival. Hans förnamn nämns inte offentligt. Han går i femte klass.
 • Menlo är ett barn som tillbringar rasten inomhus och hjälper fröken Lemmon (rektorns sekreterare). I ett avsnitt avslöjades det att han en gång var Tobbes bästa vän och i ett att han var ett stökigt barn tills han blev antagen till "rektor för en dag".
 • Ashleyarna (Ashley Armbruster, Ashley Bolet, Ashley Quinlan och Ashley Tomassian) är fyra flickor som är bästa vänner i alla lägen. De är väldigt snobbiga och dricker te i sin koja under några bildäck.
 • Theresa "Chipsflickan" LaMaise är en liten flicka som älskar chips. En gång gav hon Tobbe ett chips i form av Abraham Lincolns huvud. Chipsflickans far är militär (precis som Gus pappa) och är i flottan. Gus Griswalds far och Chipsflickans far är rivaler medan Gus och Chipsflickan är vänner.
 • Grävarna (Grävar-Sam och Grävar-Dave) är två pojkar som tillbringar rasten genom att gräva hål överallt på skolgården. Fröken Finster tycker inte direkt om deras fasoner.
 • Gurukillen (Jimmy) är elevernas rådgivare. Han sitter ner på en matta och bär sin t-shirt i form av en turban på huvudet.
 • Skumma killen / Guss (Francis) är en "skum" kille som har jackan full med saker som han säljer till eleverna, exempelvis kartor till lärarnas hus.
 • Upp-och-ner-flickan hänger under rasten upp och ner i en klätterställning. Om hon trillar ner ilsknar hon fort till.
 • Gungflickan finns under rasten vid gungorna där hon försöker slå nya gungrekord. Hon har pilotglasögon på sig.
 • Fröken Grottge är Rasten-gängets lärarinna. Hon är mycket snäll och är övertygad buddhist.
 • Rektor Peter Prickly är Tallbarrskolans maktgalne rektor. Han har glömt varför han egentligen blev lärare.
 • Fröken Muriel P. Finster är skolans hårda och stränga rastvakt. Hon försöker alltid att hitta ett sätt att bryta ner eleverna. Hennes informatör (spion) är Randall C. Weems.
 • Gelman är skolans mobbare. I en episod blev hans offer Gus och i en annan episod då alla trodde Tobbe var en hjälte gav Gelman honom kakor.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Originalröst Svensk originalröst
Tobias "Tobbe" J. Detweiler Ross Malinger (säsong 1)
Andrew Lawrence (säsong 2-6)
Tobias Swärd
Ashley Spinelli Pamela Adlon Elina Raeder
Vince LaSalle Ricky D'Shon Collins Sebastian Paulsson
Gretchen Grundler Ashley Johnson Annika Barklund
Mikey Blumberg Jason Davis Leo Hallerstam
Gustaf "Gus" Griswald Courtland Mead Tin Carlsson
Randall Weems Ryan O'Donohue Max Larsson-Sundqvist
Alexander Gylemo
Kung Bob Toran Caudell Michael J:son Lindh
Erwin Lawson Erik von Detten Calle Waldekrantz

Dick Eriksson

Menlo Blake Ewing Dick Eriksson
Ashley Armbruster Anndi McAfee Annika Rynger
Ashley Bolet Francesca Smith Jennie Jahns
Ashley Quinlan Rachel Crane Maria Rydberg
Jennie Jahns
Ashley Tomassian Rachel Crane
Ashley Johnson
Maria Rydberg
Jennie Jahns
Chipsflickan Aria Curzon Jennie Jahns
Grävar-Sam Ross Malinger Dick Eriksson
Grävar-Dave Ross Malinger Dick Eriksson
Gurukillen Ross Malinger Håkan Mohede
Skumma killen Michael Shulman ?
Upp-och-ner-flickan Francesca Smith Sharon Dyall
Gungflickan Francesca Smith Jennie Jahns
Fröken Grottge Allyce Beasley Sharon Dyall
Rektor Prickly Dabney Coleman Guy de la Berg
Fröken Finster April Winchell My Holmsten
Gelman Kath Soucie Jakob Stadell

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Rasten: Uppdrag rädda sommarlovet”. Disneyania. 4 december 2001. http://www.d-zine.se/filmer/raeddasommarlovet.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]