Rathjatra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Huvudbyggnaden till Jagannaths tempel i Puri (Orissa) är fullbordad i nordindisk stil 1198 e.Kr. Platsen besöks av ända upp till 300 000 pilgrimer årligen från alla orter av Indien, främst för Rathjatra - vagnfesten.

Det heliga området är inneslutet av en mur och hyser över ett hundratal åt olika gudomsformer helgade tempel, besökta av alla möjliga sekter, ehuru platsen ursprungligen var ägnad Vishnu. Jämte dess dagliga offer firas 24 årliga fester, av vilka vagnfesten vid början av regntiden i juni och juli är den viktigaste.

Då förs Jagannaths bild omkring i staden på en ofantlig, 8 m hög, 11 m lång och bred, i 9 våningar delad vagn med 16 hjul på 2 m. diameter åtföljd av broderns och systerns på mindre vagnar. Dessa dras först av frivilliga pilgrimer, sedan av 4 200 lejda bönder till ett knappast 2 km från templet beläget område och tillbaka igen, vartill åtgår flera dagar. Inom den stora på en gång samlade folkmassan (ända till 150 000) förekommer med de ogynnsamma sanitära förhållandena, i den brännande hettan, en mängd sjukdoms- och dödsfall, tidigare i synnerhet i kolera, varutav uppstått föreställningen om självoffring under vagnens hjul. Om också enstaka fall av självmord förekommer, så gör regeringen allt för att förebygga överfyllnad, smitta och olyckshändelser. Manspillan av utmattning, svält och sjukdom är dock i synnerhet på hemresan under regntiden synnerligen stor.

Annan betydelse[redigera | redigera wikitext]

En rathjatra kan i vissa sammanhang avse även andra religiösa processioner, och inte enbart den ovan beskrivna.

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.