Ratio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ratio Näringslivets forskningsinstitut är ett fristående forskningsinstitut, finansierat av bland annat Svenskt Näringsliv, med uppgift att utveckla och sprida ny kunskap om företagandets villkor, marknadsekonomi och politisk förändring.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mellan 1978 och 1988 var Ratio ett bokförlag som publicerade klassiker och aktuell forskning inom samhällsvetenskap och nationalekonomi. Under den här tiden var den ledande kraften inom Ratio Carl-Johan Westholm.[1]

Sedan 2002 är Ratio en ideell förening. Föreningens infrastruktur finansieras av Svenskt Näringsliv, men de olika forskningsprojekten finansieras av en rad olika stiftelser,[2] exempelvis Söderbergska stiftelserna och Wallenbergsfonderna.[3]

Arbetssätt[redigera | redigera wikitext]

Ratio leder ett antal forskningsprojekt i Sverige och utomlands, och samarbetar med ett flertal institutioner. Ratios forskare deltar även i projekt med andra universitet och högskolor som huvudmän, samt handleder doktorander och studenter.

Ratio arrangerar öppna seminarier, konferenser, internationella samarbeten och andra externa aktiviteter. Ratio har en nätverksorganisation med en liten kärna av heltidsanställda. Forskningsresultaten sprids i form av artiklar i vetenskapliga tidskrifter, working papers, monografier och antologier, samt som debattartiklar.

Ledning[redigera | redigera wikitext]

I Ratios styrelse finns personer med stark förankring i det svenska näringslivet. Styrelsen består av:

Nils Karlson som sitter i styrelsen är även VD för Ratio.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sture Eskilsson "Från folkhem till nytt klassamhälle" (Fischer & Co)
  2. ^ http://ratio.se/om-oss/verksamhetsberattelse/
  3. ^ http://ratio.se/publikationer/?ref=home Ratios webbplats
  4. ^ ”Styrelse - Ratio”. http://ratio.se/om-oss/styrelse/. Läst 24 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]