Realtidsstrategi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Realtidsstrategi, förkortat RTS, är en datorspelsgenre

Inom RTS är ekonomisk användning av tiden ett måste. Om man låter tiden gå hinner fiendens styrkor mobilisera sig (om det är ett krigsspel) eller marknadsläget förändras (om det är ett managementspel). Motsatsen är turordningsstrategi (som Heroes of Might and Magic), där spelet står still och väntar på att man ska göra något och tiden alltså inte går om man inte gör någonting. Utmaningen består oftast i att bygga en bas, samla resurser, bygga upp en armé och bekämpa fiendens styrkor. Det första riktiga realtidsstrategispelet heter Herzog Zwei och släpptes till Sega Mega Drive av Tecnosoft. Spelet som gjorde genren populär var dock Dune 2 som var kraftigt influerat av Herzog Zwei. Det kom till PC formatet som man kan säga haft flest stora realtidsstrategispel. Genren är en av dem som dominerar onlinespelandet i världen i konkurrens med first person shooters. Ett av de mera omtalade spelen under 1990-talet i denna genre var Warcraft-serien som var omåttligt populär.

Några titlar i genren:

ARTS/MOBA[redigera | redigera wikitext]

ARTS (Action real-time strategy) eller MOBA (Multiplayer online battle arena) är två namn på en undergenre till realtidsstrategi. ARTS används som genrebeteckning av Dota 2 medan League of Legends använder termen MOBA.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Diskussionssida, engelska Wikipedia”. https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Multiplayer_online_battle_arena. Läst 15 februari 2014.