Realtidsstrategi

Från Wikipedia

Realtidsstrategi, förkortat RTS, är en datorspelsgenre. Vanligtvis går spelen inom genren ut på att spelarna ska bygga upp trupper och/eller byggnader och sedan strategiskt använda dessa för att vinna över sina fiender. Utmärkande för RTS-spel är även att spelen sker i realtid, till skillnad från i vändor. Spel av den sistnämnda typen kallas turordningsstrategi (som Heroes of Might and Magic), där spelet står still och väntar på att spelarna ska utföra en eller flera handlingar innan turen går till nästa spelare.

Inom RTS är ekonomisk användning av tiden viktigt. Om spelaren låter tiden gå kan fiendens styrkor hinna mobilisera sig (om det är ett krigsspel) eller marknadsläget förändras (om det är ett managementspel). Utmaningen består oftast i att bygga en bas, samla resurser, bygga upp en armé och bekämpa fiendens styrkor.

Det första riktiga realtidsstrategispelet heter Herzog Zwei och släpptes till Sega Mega Drive av Tecnosoft. Spelet som gjorde genren populär var dock Dune 2 som var kraftigt influerat av Herzog Zwei. En skillnad med Dune 2 var att det släpptes till PC-formatet, vilket kom att få de flesta större realtidsstrategispelen. RTS-genren är en av dem som dominerar onlinespelandet i världen i konkurrens med förstapersonsskjutare. Ett av de mera omtalade spelen under 1990-talet inom denna genre var Warcraft-serien som var omåttligt populär.

Urval av titlar inom genren[redigera | redigera wikitext]

ARTS/MOBA[redigera | redigera wikitext]

ARTS (Action real-time strategy) eller MOBA (Multiplayer online battle arena) är två namn på en undergenre till realtidsstrategi. ARTS används som genrebeteckning av Dota 2 medan League of Legends använder termen MOBA.[källa behövs]