Redeemed Christian Church of God

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Redeemed Christian Church of God
FörkortningRCCG
Grundad1952
GrundarePa Josiah Akindayomi
TypKristet samfund
Officiella språkEngelska

Redeemed Christian Church of God (RCCG) är en internationell pingstkyrka med rötter och huvudkontor i Nigeria, grundad 1952 av Pa Josiah Akindayomi. Under dennes efterträdare Enoch Adejare Adeboye har RCCG växt och spridit sig till 140 länder i alla världsdelar.

Den första församlingen i Norden, Jesus Centre i Köpenhamn, bildades av RCCG-missionärer 1995. Sedan dess har en rad församlingar etablerats bland afrikanska immigranter i Norden. 31 av dem (samtliga grundade under 2000-talet) finns i Sverige. Först ut var 2001 Jesus Connections i Göteborg (som också är en del av Evangeliska frikyrkan). Övriga församlingar är Restoration Assembly, Jubilee Centre och House of Praise i Malmö, House of Praise i Arlöv, Jubilee Center och In His Presence Parish i Lund, Strong Tower i Helsingborg, King's Palace i Karlskrona, House of Mercy i Kristianstad, Victory Palace i Ronneby, Green Pastures Parish i Kalmar, Dayspring Parish i Växjö, Pacesetters Connections och New Covenant Parish i Borås, RCCG Rompiendo Barreras i Norrköping, Kingdom Parish i Örebro, Life Centre i Västerås, Chapel of Glory i Södertälje, Solution Centre, Chapel of Praise Parish, Shepherd Leads Assembly och RCCG Husby i Stockholm, Chapel of Grace i Märsta, Grace Connections, Garden of Peace och Chapel of Redemption i Uppsala, Life Gate Parish i Borlänge, House on The Rock i Gävle samt i Göteborg: Overcomers' Parish och Royal Connections. En församling med det sistnämnda namnet fanns tidigare i Stockholm men den har nu lämnat RCCG.

RCCG Sverige är ett registrerat trossamfund. 13 av församlingarna bildar en egen zon inom RCCG medan sex församlingar i södra Sverige formar en zon tillsammans med RCCG Danmark. Norge med Island bildar en zon, Finland med Estland en annan. Dessa fyra nordiska zoner tillhör RCCG-provinsen för Norra och centrala Europa.

Källor[redigera | redigera wikitext]