Reflexbricka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Reflex.
En reflex som kan fästas i kläderna med ett snöre och en säkerhetsnål.

Reflexbricka eller bara reflex är ett platt föremål som återger ljus. De är gjorda av ett speciellt material som gör att ljusstrålarna går tillbaka igen, reflekteras. Detta gör att reflexer syns mycket tydligt i mörker om ljuset från en strålkastare träffar dem, även på långt avstånd. Detta är ett mycket viktigt hjälpmedel som används av gångtrafikanter och andra oskyddade personer i trafiken. Reflexer ska vara på ungefär samma höjd som knäna.

En reflex blir sämre med tiden och måste normalt bytas ut mot en ny efter ungefär tre år.[1]

Reflexer på fordon[redigera | redigera wikitext]

Reflex på ett cykelhjul

Cyklar måste ha röd reflex bak, vit reflex fram och gula eller vita reflexer på sidorna (ekrar, ofta pedaler och ibland även styret). Vid behov kan cykelreflexerna kompletteras med reflekterande varselpinne, reflexväst och reflexer på armarna. Vid mörker måste cykeln enligt svensk lag även ha godkänd belysning fram och bak.

Bilar måste ha två röda reflexer bak.

Tidigare benämndes en reflex - framför allt på cyklar - kattöga, på grund av dess likhet med kattens ögon, som också reflekterar ljus.

I den svenska vägtrafikstadgan av 20 juni 1930 bestämdes att cykel som framfördes på väg skulle vara försedd med en röd reflex baktill. Regelverket lämnade även öppet för liknande bestämmelser även för hästvagnar.[2]

Sånger om att det är viktigt med reflexer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”På med reflexen!”. Trafikverket. http://www.trafikverket.se/Aktuellt/Redaktionella-sidor/Reflexer---bra-aret-runt-/. Läst 15 oktober 2012. 
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 177 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • EN 13356: Personreflexer för icke-yrkesmässigt bruk. Provningsmetoder och fordringar (äv. SFS-EN 13356 och SS-EN 13356)