Regeringsförklaring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Statsministern läser upp Regeringsförklaringen 2016 (37 min)

Regeringsförklaring eller regeringsdeklaration kallas i vissa länder en deklaration som vanligen läses upp av regeringschefen inför ett lands parlament och som beskriver den politik som regeringen ämnar bedriva.

I Sverige läses regeringsförklaringen upp av statsministern inför riksdagen vid riksmötets öppnande varje år. Regeringsförklaringen behöver dock inte alltid sammanfalla med riksmötets öppnande och kan ske fler än en gång per år; ifall en regering avgår under pågående riksmöte avger den nya regeringen alltid en regeringsdeklaration vid dess tillträde (så var exempelvis fallet vid Regeringen Perssons tillträde i mars 1996).

Fram till 1974 hölls detta tal av Konungen och kallades då för trontal. Ursprungligen var talet kungens eget, men då parlamentarismen slog igenom under 1900-talet övergick det till att vara skrivet av regeringen, men det upplästes av Konungen i dennes namn. I exempelvis Storbritannien framförs fortfarande The Queen's Speech enligt denna modell.

I USA motsvaras regeringsförklaringen till viss del av presidentens årliga tal om tillståndet i nationen, vilket till vissa delar kan sägas motsvaras en sorts regeringsförklaring men som dock är av mindre formell karaktär. Motsvarande tal – talet om tillståndet i unionen – hålls inom Europeiska unionen av Europeiska kommissionens ordförande inför Europaparlamentet i september månad varje år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]