Regeringsgatans bro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Regeringsgatans bro sedd från Malmskillnadsbron januari 2010.

Regeringsgatans bro, även kallad Regeringsgatans viadukt över Kungsgatan, är en bro som leder Regeringsgatan i Stockholm över Kungsgatan. Bron invigdes i samband med Kungsgatans färdigställande år 1911.

Brons grundläggning år 1909.

Regeringsgatans bro är en kombinerad valv- och balkbro av betong. Bron slår två parallella valv över Kungsgatan och har mellanstöd mellan gatans körbana och trottoarerna. Därmed skiljer sig Regeringsgatans bro från den närbelägna Malmskillnadsbron - den senare slår bara ett enda valv över Kungsgatan.

Huvudvalvet över Kungsgatans körbana mäter 14,50 meter och sidovalven över trottoarerna mäter 5,50 meter. Brons bredd är totalt 11,10 meter med en 6,70 meter bred körbana. Brons sidor är klädda med granitplattor och i granit huggna utsmyckningar. Broräcket är av massiv granit med fyra i granit huggna lejonhuvuden som bär upp belysningsarmaturer (belysningen har en design av senare datum). Bropelarnas sidor på Kungsgatans nivå har smyckats med glober visande Stockholms äldsta kända sigill från 1296 (se Stockholms stadsvapen). I samband med att bron renoverades på 1980-talet målades valvens undersida som en blå stjärnhimmel.

Detaljbilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]