Reginald Jeeves

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Reginald Jeeves
P.G. Wodehouses romaner-rollfigur
Information
HemvärldJorden

Reginald Jeeves, eller bara Jeeves, som han vanligen kallas, är en litterär figur som förekommer i en rad romaner av P.G. Wodehouse. Han är kanske världens mest kände fiktive betjänt. Jeeves, som är mycket intelligent och bra på att lösa problem i realtid, arbetar som betjänt och social livräddare hos den mindre begåvade men snälle unge överklassmannen Bertram "Bertie" Wooster. Jeeves betecknar sig själv som, "the gentleman's personal gentleman", det vill säga gentlemannens gentleman.

Jeeves är förmodligen den mest kände av Wodehouses figurer.

Han har en otrolig förmåga att reda ut alla de problem i vilka Bertie hamnar. Jeeves har även en del oanade resurser och kontakter som han utnyttjar till att försöka reda ut de många svårigheter Berties kompisar, vackra flickor, fastrar och bekanta lyckas dra in den välvillige men lite bortkomne unge mannen, som har svårt att säga nej till de flesta. Bertie är rätt medveten om hur beroende han är av Jeeves och har ett antal gånger uttalat sig om att han är glad men också förvånad över att Jeeves nöjer sig med att bara arbeta för honom.

Jeeves i sin tur är belåten med sin arbetsgivare och vill ogärna se några förändringar i deras förhållande och gör sitt bästa för att allting ska förbli så som det har alltid varit mellan dem.

Jeeves har en mycket sträng och korrekt smak, framför allt när det gäller kläder. Skaffar Bertie Wooster något klädesplagg som inte faller Jeeves i smaken, är det bara för Wooster att överge plagget ifråga. Eller mustaschen. Trots att Bertie ibland tror sig vara den starke, är det Jeeves som med list och intelligenta manövrar alltid får som han vill.

Mycket av det komiska i situationen bygger på att Wooster inte har någon aning om hur han har blivit styrd och manipulerad av sin betjänt i de olika belägenheter som uppstår.

En av de skådespelare som har gestaltat Jeeves är Stephen Fry, vilket han gjorde i TV-serien Jeeves och Wooster.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Att Jeeves över huvud taget har ett förnamn får läsekretsen - och Bertie Wooster - inte veta förrän i den näst sista romanen om paret; Underbart, Jeeves ! (orig. Much obliged, Jeeves) från 1971, då en avsigkommen bekant kallar Jeeves för "Reggie" - givetvis till dennes förargelse.