Regionsjukvård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Regionsjukvård är i Sverige en beteckning på den sjukvård som har ansvar för särskilt komplicerade eller sällsynta sjukdomar och skador. Denna sjukvård bedrivs vid Sveriges sju regionsjukhus, som har mer högspecialiserad vård än länssjukhus och länsdelssjukhus.

Inom regionsjukvården behåller läkarna och sjuksköterskorna sin skicklighet och kompetens genom att behandla komplicerade eller ovanliga sjukdomar på ett tillräckligt stort antal patienter. Alla landsting har inte regionsjukhus; istället har dessa avtal med ett närliggande landsting om den högspecialiserade vården. Vanligtvis är avtalen med ett annat landsting inom samma sjukvårdsregion. Med förslaget om nya regioner är ett av huvudargumenten att varje region ska ansvara för varsitt regionsjukhus.[1]

Regionsjukhus Tätort Region Befolkningsunderlag
Norrlands Universitetssjukhus Umeå Norra sjukvårdsregionen 895 633
Akademiska sjukhuset Uppsala Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2 086 481
Universitetssjukhuset Örebro
Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Stockholms sjukvårdsregion 2 374 271
Universitetssjukhuset Linköping Sydöstra sjukvårdsregionen 1 059 970
Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Västra sjukvårdsregionen 1 884 333
Skånes universitetssjukhus Lund Södra sjukvårdsregionen 1 841 998
Malmö
Datum: 2018-03-31[2]

Samtliga regionsjukhus räknar sig som universitetssjukhus. Notera vidare att Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm ej räknas som regionsjukvård.

Endast vid ett fåtal sjukhus finns den dyraste och mest avancerade utrustningen. Dessa sjukhus får ta emot patienter från hela landet. Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har bland annat hjärtkirurgi för barn som riksspecialitet. Universitetssjukhuset i Linköping och Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlar allvarliga brännskador. Specialister inom cystisk fibros finns vid Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kommun.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Läkartidningen - Sex regioner föreslås”. www.lakartidningen.se. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/03/Sverige-ska-delas-i-sex-delar/. Läst 6 augusti 2016. 
  2. ^ ”Folkmängd i riket, län och kommuner 31 mars 2018”. Statistiska centralbyrån. 9 maj 2018. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/kvartals--och-halvarsstatistik--kommun-lan-och-riket/kvartal-1-2018/. Läst 13 maj 2018.