Reinhold Callmander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Reinhold Callmander
Carl Reinhold Constantin Callmander - from Svenskt Porträttgalleri XX.png
Född25 december 1840[1]
Örebro församling[1], Sverige
Död1 november 1922[1] (81 år)
Bollebygds församling[1], Sverige
BegravdÖstra kyrkogården, Göteborg
MedborgarskapSverige[2]
Utbildad vidKunstakademie Düsseldorf Arbcom ru editing.svg
SysselsättningMålare[1], litograf[1], dekorationsmålare[1], bildpedagog
BarnIvar Callmander (f. 1880)
FöräldrarCarl Jacob Callmander[1]
Redigera Wikidata
Oskarshamns stadskyrka - korfonster.jpg

Carl Reinhold Constantin Callmander, född 25 december 1840 i Örebro, död 1 november 1922 i Bollebygds socken, Älvsborgs län, var en svensk målarkonst, tecknare och litograf. Han var son till kyrkoherden filosofie magister Carl Jacob Callmander och Sofia Amalia Schmidt. Med Charlotta Amalia Linke hade han sonen Ivar Callmander, som var arkitekt.

Efter avslutad skolgång i Örebro for Callmander till Stockholm där han studerade för Fredrik Liljeblad 1860-1861 han fortsatte studierna vid Konstakademien 1863-1864; med hjälp av ett stipendium från Karl XV och änkedrottning Josefina studerade han i Antwerpen, Düsseldorf och Paris 1862–1865 samt i Antwerpen och München 1873–1877.

Han bosatte sig i Göteborg 1877 där han kom att bli en av de ledande i konstlivet. Callmander var en av stiftarna av Valands konsthögskola och Sällskapet Gnistan. Han undervisade i ornamentsmålning och teckning vid Göteborgs slöjdskola och var anlitad som illustratör vid ett antal samtida tidningar under signaturen Callmus. Callmander var banbrytande inom dekorativ konst och utförde väggmålningar i rik ornamentering bland annat i Göteborgs realläroverk.

Inom glasmåleriet var han en föregångsgestalt och har betecknats som det svenska glasmåleriets fader. Offentliga arbeten utfördes i Uppsala domkyrka, Örgryte kyrka[3], Oscar Fredriks kyrka i Göteborg samt ett flertal kyrkor, bland annat i Karlstad, Umeå, Gränna, Hjo, Falköping, Falkenberg, Ljungby och Asmundtorp.[förtydliga]

Callmander är begravd i Linkeska graven på Östra kyrkogården i Göteborg.

Han är representerad i Nationalmuseum[4] och Göteborgs konstmuseum[5], Västergötlands museum[6], Helsingborgs museum[7], Göteborgs stadsmuseum[8] samt med en skissbok med 10 teckningar i Uppsala universitetsbibliotek[9].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]