Reliant

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Reliant Regal 1973
Reliant Robins på tävlingsbanan

Reliant Regal var en engelsk trehjulig mikrobil, gjord av Reliant Motor Company i Tamworth. Den visades första gången på Cycle and Motor Show 1951. Karossen var i cabrioletutförande och gjord av aluminium på en ram av trä, i sin tur på en stålrörsram. Den rymde två vuxna och två barn.

Motorn var av egen tillverkning, baserad på Austin Seven, och var på 747 cc och 16 hk. Den satt bakom det ensamma framhjulet och stack in en smula i kupèn. Bakhjulen drevs via en kardanaxel och en differential på den stela bakaxeln, som var upphängd i bladfjädrar. Toppfarten angavs till över 100 km/h.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Serieproduktionen av Reliant Regal inleddes inte förrän 1953. Försäljningen gick bra och under årens lopp gjordes många förändringar och förbättringar. 1956 fick vagnen en ny kaross i glasfiberarmerad plast, fortfarande förstärkt med trä. Karossen ändrades ytterligare 1959. Nu fick den en bagagelucka och plats till en hel del bagage. Inuti hade den också växt, så att nu fyra vuxna fick plats.

1963 kom en helt omarbetad version av Regal, 3/25 (3 hjul/25 hk). Motorn var en nykonstruerad 598 cc fyrcylindrig (vattenkyld) radmotor. Den var av aluminium, och hade toppventiler, till skillnad från föregångarens sidventiler. Toppfarten hade ökat till 110 km/tim. Den nya karossen hade bland annat en bakruta, som lutade inåt, i likhet med Ford Anglia. Efter en tid kom även en kombimodell.

1964 släpptes Rebel, en fyrhjulig småbil, med samma motor och en modern självbärande kaross i glasfiberarmerad plast. Man hade nu kommit långt ifrån efterkrigstidens enkla fordon. Alla modeller fick 1968 större motor, nu på 700 cc och 31 hk. Reliant Regal tillverkades till 1973.

Efter Regal[redigera | redigera wikitext]

1973 ökades motorns cylindervolym till 750cc och 32 hk. Den satt även i Bond Bug, som trots namnet tillverkades av Reliant.

Efter Regal har Reliant släppt flera olika modeller, till exempel Robin (1973) och Rialto (1981), alla med 848 cc motor på 40 hk. (Från 1975.)

Reliant var 1981 Englands näst största biltillverkare, sedan det mesta av brittisk bilindustri hamnat i utländska händer. Man tillverkade mer än 20 000 bilar per år, både tre- och fyrhjuliga.

Reliant har gått i konkurs flera gånger, och som en följd av detta har tillverkningen lagts ned vid olika tillfällen. Den absolut sista Relianten gjordes år 2002.

Reliant i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det har importerats enstaka exemplar till Sverige. Att de är så få, beror bland annat på att dessa bilar var för tunga för att registreras som motorcyklar här. De vägde strax under 450 kg, vilket är viktgränsen i England. I Sverige är övre viktgränsen för tung motorcykel 400 kg. Detta försökte man lösa genom att banta bilen. Så till exempel minskades bensintankens volym, reservhjul och verktyg med mera togs bort, för att klara invägningen.

Om detta inte lyckades, återstod att registrera fordonet som bil, vilket innebar att fördelarna med lägre skatt och försäkring och mc-körkort föll bort. (Detta var på den tiden en mc-försäkring var billigare än en bilförsäkring.)

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Mr Bean, Rowan Atkinsons något drumlige rollkaraktär, stöter ofta på en Reliant. På grund av Mr Beans hänsynslösa körning, så välter undantagslöst denna Reliant, vilket i viss mån var ett kännetecken för denna bil.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]