Remo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Remo, efternamn Williams, huvudperson i The Destroyer series (på svenska "Remo") av Warren Murphy och Richard Sapir. Även huvudperson i filmen Remo - obeväpnad, men livsfarlig (1985).

Böckerna[redigera | redigera wikitext]

Remo[redigera | redigera wikitext]

Remo var från början en ärlig polis (föräldralös och utan egentliga vänner) som blev utsatt för en komplott, och dömdes för ett brott han inte begått. Han användes som ett avskräckande exempel och avrättades - och fick då reda på att allt var ett utstuderat sätt att rekrytera honom till organisationen CURE, som numera är hans arbetsgivare.

CURE[redigera | redigera wikitext]

CURE instiftades av John F. Kennedy något år innan han dödades. Dess namn är inte en akronym utan en beskrivning av vad organisationen är tänkt att vara - en bot mot de problem som samhället står inför. Organisationen var tänkt att arbeta utanför konstitutionen för att skydda den, och som sådan vet bara den nuvarande presidenten om den. Men för att ingen ska frestas att använda CURE för sina egna syften kan presidenten bara föreslå uppdrag eller beordra den att upplösas.

Dr Harold Smith[redigera | redigera wikitext]

CURE:s ledare är dr Harold Smith, en grå, sur man, som med hjälp av världens mest avancerade datorer övervakar hela världen och försöker att reda ut Amerikas politiska och samhälleliga problem genom anonyma tips till polisen eller andra icke-våldssätt. När det misslyckas skickar han in Remo. Men Remo skulle inte vara något utan Chiun.

Mästare Chiun[redigera | redigera wikitext]

Chiun, den nuvarande Mästaren i Sinanju, den perfekta kampsporten, var lite drygt 80 vårar ung när serien började, och har nu kommit in i den gyllene medelåldern. Han är korean, och mycket stolt över det, liksom sitt yrke: han är världens bästa lönnmördare. Sinanju utvecklades som ett sätt att försörja den fattiga fiskarbyn Sinanju (samma namn), och har nu blivit känd bland hela världens kungahus. Historien är fylld av kejsare och kungar som mördats av Chiuns förfäder, och Chiun menar att de borde vara stolta över att få ha gått ett så perfekt öde till mötes.

Relationen mellan Remo och Chiun[redigera | redigera wikitext]

Den stora orsaken till att böckerna har blivit en sådan framgång är relationen mellan den föräldralöse och cyniske Remo, och Chiun, som är både barnsligt tjurig och klarsynt på samma gång. De lever i någon slags hatkärlek och klarar sig inte utan varandra. Ju längre serien går har Remo också blivit mer och mer en del av Sinanju, vilket gläder hans 'Lille Far'.

Böckerna[redigera | redigera wikitext]

Serien böcker om Remo startade som ett samarbete mellan politikern Warren Murphy och journalisten Richard Sapir redan 1963 och håller fortfarande på, fast nu med andra författare vid rodret, främst Will Murray och Jim Mullaney. Numera finns det nästan 140 böcker utgivna, varav lite drygt 110 finns översatta till svenska, först i serien Remo (nedkortade till 160 sidor) och senare Remo Special (från början 240 sidor, mot slutet 320 sidor). Upplagan låg i Sverige på runt 20000 ex/bok.

Remo tillhör genren kiosklitteratur, men trots det är böckerna förhållandevis välskrivna. De är inte bara underhållande och roliga. Murphy och Sapir bestämde tidigt att de inte skulle fastna i samma berättelse om och om igen, och har därför ansträngt sig för att låta personerna åldras och samhället förändras. Därför är det få parametrar som behålls från bok till bok förutom huvudpersonernas karaktärer, och den slagfärdiga dialogen mellan Remo och Chiun.

Filmen[redigera | redigera wikitext]

1985 gjordes filmen Remo - obeväpnad, men livsfarlig med Fred Ward som Remo och Joel Grey som Chiun (sminkningen blev nominerad till en Oscar). Det blev inte någon större succé, även om den var regisserad av Guy Hamilton som regisserat flera James Bond-filmer. Anledningen till att den inte blev så framgångsrik hänger nog mest ihop med att filmen saknar bokseriens intressanta skurkar och inkompetenta bifigurer.

Källor och externa länkar[redigera | redigera wikitext]