Resan till Melonia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Resan till Melonia
Genrefantasyfilm
traditionellt animerad film
film baserad på litteratur
RegissörPer Åhlin[1][2]
ProducentClas Cederholm[2]
ManusförfattarePer Åhlin[1][2]
Karl Rasmusson[1][2]
Baserad påStormen av William Shakespeare[3]
OriginalrösterAllan Edwall
Robyn
Olle Sarri
Tomas von Brömssen
Ernst Günther
Jan-Olof Strandberg
Ingvar Kjellson
Eva Rydberg
Jan Blomberg
Hans Alfredson
Nils Eklund
KompositörBjörn Isfält[2]
FotografPer Svensson[2]
Piotr Jaworski[2]
KlipparePer Åhlin[2]
Teknisk information
ProduktionsbolagPennFilm Studio AB[2]
Svenska Filminstitutet[2]
Sandrew Film & Teater AB[2]
Filmhuset[2]
Norsk Film A/S[2]
Sveriges Television[2]
DistributionSandrew Film & Teater AB[2]
Svenska Filminstitutet[2]
Premiär
15 december 1989(Sverige)[2]
7 februari 1990(Norge)[1]
9 maj 1991(Tyskland)[4]
Speltid101 minuter[1]
104 minuter[2]
LandSverige[1][2]
Norge[1][2]
Språksvenska[2]
Budget22 000 000 SEK[2]
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Resan till Melonia är en svensk-norsk animerad film från 1989 i regi av Per Åhlin[5] och med manus av Per Åhlin och Karl Rasmusson, fritt efter William Shakespeares Stormen. Den är även inspirerad av bland annat Oliver Twist och Jules Vernes bok Maskinön.[6]

Filmens handling kretsar kring eviga teman som ont och gott, frihet och slaveri, natur och kultur. Till Resan till Melonias persongalleri kan räknas trädgårdsmästaren Caliban, slav under Prospero, Prosperos dotter, den godhjärtade Miranda och den teaterälskande poeten William.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Genom en fruktansvärd storm, till Jordens sista natursköna plats - ön Melonia - styr ett lastfartyg med en del till en stor maskin som ska exploatera öns rikedomar. På fartyget härskar den vresige kapten Julgransfot över sin besättning, rorsman och kockan. Med på fartyget är också Julgransfots uppdragsgivare, de giriga kapitalisterna Slug och Slagg, samt den unge fripassageraren Ferdinand, som rymt från slavarbete på Slugs och Slaggs vapenfabrik på den miljöförstörda ön Plutonia.

På uppdrag av Prospero, trollkarl och härskare över Melonia, sänker albatrossen Ariel lastfartyget för att hindra det från att nå sin destination. Dock räddar han Ferdinand och rorsman, vilka flyter iland på Melonia i en packlår och tas om hand av Prospero, dennes dotter Miranda, deras trädgårdsmästare Caliban och den poetiskt begåvade William. Samma kväll tar sig även Julgransfot, kockan, Slug och Slagg i land.

Medan Julgransfot och kockan njuter av en paradisisk tillvaro tillsammans och Ferdinand och rorsman får god mat och husrum hos Prospero, smider Slug och Slagg sina planer på att ta över ön. På natten får de syn på hur Caliban vattnar växterna med Prosperos kraftfulla växtelixir, som får plantorna att växa enormt på kort tid, och beslutar sig för att lägga beslag på elixiret för egen del.

De lockar Caliban att dricka sig berusad på vin från en ilandfluten tunna för att sedan stänga in honom med elixiret i tunnan och segla iväg mot Plutonia.

Morgonen därpå, när de andra får reda på vad som hänt, seglar de efter för att försöka rädda Melonia undan Slug och Slagg och befria Caliban och de slavarbetande barnen på Plutonia.

Väl framme på Plutonia har emellertid Prosperos och Ariels magiska krafter sinat, så det blir Miranda som får befria barnen genom att förtrolla dem till fåglar och föra dem till ett tillfälligt gömställe i en övergiven teater. Där har William hittat Shakespeares pjäs "Stormen", som han försöker iscensätta med katastrofalt resultat och till stora skrattsalvor från de återförvandlade barnen.

Under tiden har Caliban kastats i fängelse, men lyckats rymma genom att dricka elixiret och växa till en jättes storlek. Slug och Slagg försöker manipulera honom, men han vägrar bli deras tjänare och sänker i stället hela ön med hjälp av fabrikens stora borrmaskin.

Slug och Slagg försvinner i havsdjupet, men de andra klarar sig eftersom den gigantiske Caliban lyfter hela teatern ur vattnet. Under sång och skratt för Caliban sällskapet tillbaka till Melonia. Prospero tvingas dock avsäga sig makten över ön och dess invånare, och Caliban deklarerar att ingen ska härska på Melonia.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i Resan till Melonia komponerades av Björn Isfält vars musik Per Åhlin kom i kontakt med när de båda arbetade med Ronja Rövardotter. Sveriges Radios Symfoniorkester framförde Isfälts kompositioner med honom själv som solist - allt tack vare TV2:s Ingrid Edström som lyckats förhandla fram Radioorkesterns medverkan, utan kostnad, enligt ett aldrig utnyttjat avtal med TV2. De till en början tveksamma orkestermedlemmarna, som då var mindre vana vid att framföra populärmusik, rycktes efter hand med och imponerades av Björn Isfälts verk, som senare skulle belönas med en Guldbagge. I eftertexterna till filmen så hedras även följande personer och grupper som har medverkat i musikproduktionen: Klas Widén, gitarr. Malou Meilink, flöjt och krumhorn. Gustaf Sjökvist, dirigent. Musikskolans Barnkör, Lidingö, under ledning av Göran Swedrup.

Avslutningslåten Längtan till Melonia sjöngs av Maritza Horn, med text av Mats Nörklit. Låten innehöll melodier från filmen som hade arrangerats om av Björn Isfält och Claes Wang till en fulländad låt. Låten framfördes av Isfält, Wang, Jan Schaffer och Bo Eriksson. Låten släpptes på singel tillsammans med ett instrumentalt musikstycke från filmen vid premiären 1989 av Sonet Records. [7]

Resan till Melonia
Vinyl och kassett
Utgivning1989
GenreFilmmusik
Längd(ca. 55 min.)
SpråkSvenska
SkivbolagSonet
ProducentClas Cederholm
LjudteknikerBjörn Isfält

Resan till Melonia släpptes på LP och kassettband av Sonet 1989. Berättaren är Tomas von Brömssen i rollen som Ariel, övrig dialog och musik är hämtad direkt från filmen. Berättartext är skriven av Clas Cederholm och Per-Arne Ehlin.

Sida A
Nr Titel Längd
1. Rika Tegar (Instrumentalt stycke) 1:27
2. Stormen (Ariel, Kapten Julgransfot, Rorsman, Slug, Slagg och Ferdinand) 4:39
3. Hos Prospero (Ariel, Miranda och Prospero) 2:47
4. Ferdinand Och Rorsman Räddade (William, Ariel, Ferdinand, Rorsman och Miranda) 3:41
5. Skurkarna flyter iland och Ferdinands mardröm (Ariel, Slug, Slagg, Ferdinand, Miranda) 2:15
6. Caliban och det hemliga elexiret (Ariel, Caliban, Slug, Slagg och William) 5:54
7. Ariel upptäcker skurkarna (Ariel, Slug, Slagg, Caliban, Prospero, Miranda, Ferdinand) 2:51
8. Mot Plutonia (Ariel, Kapten Julgransfot, Kockan, Prospero, Miranda, Ferdinand och William) 3:58
9. Melonia (Instrumentalt stycke) 1:51
Total längd:
28:40
Sida B
Nr Titel Längd
1. Plutonia, den svarta ön (Instrumentalt stycke) 2:37
2. Skurkarnas plan (Ariel, Slagg, Slug, Barnen från Plutonia och Caliban) 2:55
3. William hittar teatern och Miranda räddar barnen (Ariel, Rorsman, William, Barnen från Plutonia, Ferdinand och Miranda) 3:24
4. Stormen av William Shakespeare (Ariel, William, Miranda, Ferdinand, Rorsman, Prospero, Kockan och Kapten Julgransfot) 3:07
5. Caliban, skurkarna och den stora borren (Ariel, Slagg, Slug, Caliban och William) 4:09
6. Hem till Melonia (Ariel, Prospero, Caliban, Kapten Julgransfot, Barnen från Plutonia, Miranda, Kockan, Ferdinand och Rorsman) 4:20
7. Ariels sång (Ariel sjunger) 0:59
8. Epilog (Ariel och barnen från Plutonia) 1:01
9. Längtan till Melonia (Musikstycke sjunget av Maritza Horn, text av Mats Nörklit, Arrangerat av Björn Isfält och Claes Wang, framfört av Isfält, Wang, Jan Schaffer och Bo Eriksson) 3:40
Total längd:
25:20


Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmproduktionen påbörjades 1982 och arbetet med filmen skulle pågå i sju år. Filmen skulle med sin budget på 22 miljoner kronor eventuellt leda till att bli den dittills dyraste tecknade filmen i svensk filmhistoria, med många tecknare på Per Åhlins PennFilm i Hököpinge som drog kostnader.[8]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Kritiker var överlag entusiastiska över såväl det konstnärliga hantverket som den ambitiösa berättelsen, många kritiker jämförde filmen med amerikanska animerade filmer som hade premiär samma tid, men med en budget med helt andra proportioner. 1990 belönades Resan till Melonia med två guldbaggar för Per Åhlins kreativa insatser och Björn Isfälts musik, och 1991 belönades filmen även med Kristallen.[8]

Bearbetningar[redigera | redigera wikitext]

I december 2014 hade den första teateruppsättningen av Resan till Melonia premiär på Helsingborgs stadsteater.[9]

Under våren 2015 hade en uppsättning premiär på Moomsteatern, som till stor del består av skådespelare med olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar.[10]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g] Norsk filmografi, läs online, läst: 13 september 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v] Svensk Filmdatabas, läs online, läst: 13 september 2022.[källa från Wikidata]
  3. ^ Norsk filmografi, läs online, läst: 13 september 2022.[källa från Wikidata]
  4. ^ Lexikon des internationalen Films, Zweitausendeins.[källa från Wikidata]
  5. ^ ”Per Åhlin”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/per-%C3%A5hlin. Läst 13 april 2018. 
  6. ^ ”Resan till Melonia hos Pennfilm”. Arkiverad från originalet den 8 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130208010347/http://www.pennfilm.se/Melonia_08.html. Läst 18 mars 2011. 
  7. ^ ”Längtan till Melonia, Svensk Mediedatabas”. https://smdb.kb.se/catalog/search?q=l%C3%A4ngtan+till+melonia&x=0&y=0. Läst 1 maj 2021. 
  8. ^ [a b] ”Resan till Melonia (1989) - SFdb”. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16477. Läst 13 september 2022. 
  9. ^ Loman, Rikard (5 december 2011). ”"Resan till Melonia" på Helsingborgs stadsteater”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/resan-till-melonia-pa-helsingborgs-stadsteater/. Läst 4 mars 2015. 
  10. ^ Richter, David (4 mars 2015). ”En stormig resa för Moomsteatern”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6107650. Läst 4 mars 2015. 

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]