Resan till Melonia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Resan till Melonia
GenreAnimation
RegissörPer Åhlin
ProducentKlas Olofsson
Katinka Faragó
ManusPer Åhlin
Karl Rasmusson
Baserad påStormen av William Shakespeare[1]
SkådespelareAllan Edwall
Robin Carlsson
Olle Sarri
Tomas von Brömssen
OriginalmusikBjörn Isfält
FotografPer Svensson
Piotr Jaworski
ProduktionsbolagPennFilm Studio
Svenska Filminstitutet
Sandrews
Filmhuset
Norsk Film
SVT2
Skrivstugan
Läskonsten
DistributionSandrews
Premiär1989
Speltid104 minuter
LandSverige & Norge
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Resan till Melonia är en svensk-norsk animerad film från 1989 i regi av Per Åhlin[2] och med manus av Per Åhlin och Karl Rasmusson, fritt efter William Shakespeares Stormen. Den är även inspirerad av bland annat Oliver Twist och Jules Vernes bok Maskinön.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

På den grönskande ön Melonia bor trollkarlen Prospero och hans dotter Miranda. De har en trädgårdsmästare, Caliban, som till utseendet liknar ett vandrande grönsaksland. På ön bor också poeten William och stormfågeln Ariel. Livet på Melonia är mycket fridfullt och bekymmerslöst, utom för Caliban, som får slita hårt med både trädgården och hushållet.

En dag upptäcker Ariel ett fartyg som är på väg mot Melonia. Ombord finns skurkarna Slug och Slagg från industriön Plutonia. På Plutonia håller de barn instängda som slavarbetare i sin stora vapenfabrik. Slug och Slagg är ute efter att även exploatera Melonia. Ariel framkallar en storm där fartyget går under. Dock klarar sig alla som fanns ombord.

Med på båten, gömd i en stor låda, var även en fripassagerare: Ferdinand, ett av barnen från fabriken på Plutonia. Seglandes i lådan driver han och Rorsman i land på Melonia. Det gör så småningom även båtens kapten, kapten Julgransfot och Kockan.

Även skurkarna Slug och Slagg lyckas ta sig till Melonia där de stjäl Prosperos magiska elixir. De kidnappar Caliban och flyr tillbaka till Plutonia. Prospero och de andra följer efter för att rädda Caliban och befria barnen i fabriken.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Bearbetningar[redigera | redigera wikitext]

I december 2014 hade den första teateruppsättningen av Resan till Melonia premiär på Helsingborgs stadsteater.[4]

Under våren 2015 hade en uppsättning premiär på Moomsteatern, som till stor del består av skådespelare med olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Resan till Melonia (på norskt bokmål), Nasjonalbiblioteket, läs online, läst: 31 januari 2016
  2. ^ ”Per Åhlin”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/per-%C3%A5hlin. Läst 13 april 2018. 
  3. ^ ”Resan till Melonia hos Pennfilm”. Arkiverad från originalet den 8 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130208010347/http://www.pennfilm.se/Melonia_08.html. Läst 18 mars 2011. 
  4. ^ Loman, Rikard (5 december 2011). ”"Resan till Melonia" på Helsingborgs stadsteater”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/resan-till-melonia-pa-helsingborgs-stadsteater/. Läst 4 mars 2015. 
  5. ^ Richter, David (4 mars 2015). ”En stormig resa för Moomsteatern”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6107650. Läst 4 mars 2015. 

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]