Resan till Melonia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Resan till Melonia
Genre Animation
Regissör Per Åhlin
Producent Klas Olofsson
Katinka Faragó
Manus Per Åhlin
Karl Rasmusson
Baserad på Stormen av William Shakespeare[1]
Skådespelare Allan Edwall
Robin Carlsson
Olle Sarri
Tomas von Brömssen
Originalmusik Björn Isfält
Fotograf Per Svensson
Piotr Jaworski
Produktionsbolag PennFilm Studio
Svenska Filminstitutet
Sandrews
Filmhuset
Norsk Film
SVT2
Skrivstugan
Läskonsten
Distribution Sandrews
Premiär 1989
Speltid 104 minuter
Land Sverige & Norge
Språk Svenska
IMDb SFDb

Resan till Melonia är en svensk-norsk animerad film från 1989 regisserad av Per Åhlin och med manus av Per Åhlin och Karl Rasmusson, fritt efter William Shakespeares Stormen. Den är även inspirerad av bland annat Oliver Twist och Jules Vernes bok Maskinön.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

På den grönskande ön Melonia bor trollkarlen Prospero och hans dotter Miranda. De har en trädgårdsmästare, Caliban, som till utseendet liknar ett vandrande grönsaksland. På ön bor också poeten William och stormfågeln Ariel. Livet på Melonia är mycket fridfullt och bekymmerslöst, utom för Caliban, som får slita hårt med både trädgården och hushållet.

En dag upptäcker Ariel ett fartyg som är på väg mot Melonia. Ombord finns skurkarna Slug och Slagg från industriön Plutonia. På Plutonia håller de barn instängda som slavarbetare i sin stora vapenfabrik. Slug och Slagg är ute efter att även exploatera Melonia. Ariel framkallar en storm där fartyget går under. Dock klarar sig alla som fanns ombord.

Med på båten, gömd i en stor låda, var även en fripassagerare: Ferdinand, ett av barnen från fabriken på Plutonia. Seglandes i lådan driver han och Rorsman i land på Melonia. Det gör så småningom även båtens kapten, kapten Julgransfot och Kockan.

Även skurkarna Slug och Slagg lyckas ta sig till Melonia där de stjäl Prosperos magiska elixir. De kidnappar Caliban och flyr tillbaka till Plutonia. Prospero och de andra följer efter för att rädda Caliban och befria barnen i fabriken.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

I december 2014 hade den första teateruppsättningen av Resan till Melonia premiär på Helsingborgs stadsteater.[3]

Under våren 2015 har en uppsättning premiär på Moomsteatern, som till stor del består av skådespelare med olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Resan till Melonia, Nasjonalbiblioteket, läs online, läst: 31 januari 2016
  2. ^ Resan till Melonia hos Pennfilm
  3. ^ Loman, Rikard (5 december 2011). ”"Resan till Melonia" på Helsingborgs stadsteater”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/resan-till-melonia-pa-helsingborgs-stadsteater/. Läst 4 mars 2015. 
  4. ^ Richter, David (4 mars 2015). ”En stormig resa för Moomsteatern”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6107650. Läst 4 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]