Resumé (tidning)

Från Wikipedia
Resumé (tidning)
PublikationstypPeriodisk skrift
Grundad1950
LandSverige
SpråkSvenska
ISSNISSN 0036-1887,
ISSN 1402-4950
Webbplatsresume.se
Libris

Resumé är en svensk tidskrift, utgiven av Bonnier Business Media, inriktad på nyheter inom medie- och marknadskommunikationsbranschen. Resumé bedriver magasinutgivning, webbsajt, eventverksamhet, utbildningar, nätverk och ett varumärke för fördjupande journalistik – Resumé Insikt. Magasinet utkommer med tio nummer per år. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Yasmine Winberg[1].

Magasinet är ett av Skandinaviens största inom medier och kommunikation tillsammans med exempelvis Dagens Media, Journalisten och norska Kampanje.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tidningen började ges ut år 1950 som medlemstidning för Sveriges Auktoriserade Annonsbyråers Förening (AF).[2]

1986 bildades Sveriges Reklamförbund när byråorganisationen Sveriges Reklambyråförbund slogs ihop med den professionella organisationen ABCD. Tre år senare, 1989, såldes Resumé till Bonnierägda Affärsförlaget.

I februari 2016 gjordes papperstidningen om och utgivningstakten minskade. Sedan dess ges Resumé åter ut en gång i månaden.[3] Från mars 2023 är planen att gå ner till kvartalsutgivning.[4]

Den 4 juli 2018 köpte Bonnier även konkurrenterna Dagens Media och Medievärlden. Resumés chefredaktör blev även chefredaktör för Dagens Media och i september flyttade de nyinköpta tidningarna in till Resumés lokaler.[5] En viss samordning och renodling av bevakningen gjorde också.[6] Sedan juni 2021 har Dagens Media och Resumé olika chefredaktörer.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I april 2019 blev Resumé anklagade för rasism efter att ha publicerat en artikel om skådespelaren Suheib Salehs medverkan i en reklamfilm för företaget Kry. Resumé ifrågasatte Krys val av Saleh då skådespelaren även spelat knarklangare i TV-serien Störst av allt.[7] Kritiken mot Resumé bestod i att Resumé inte skiljde på skådespelaren och en fiktiv karaktär samt att liknande ifrågasättanden inte görs när andra kända skådespelare förekommer i reklamsammanhang, när de även haft roller som kriminella karaktärer i film- eller TV-produktioner.[8]

Chefredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]