Revir

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om revir hos djur. För revir i det svenska skogsbruket, se Revir (skogsförvaltning).
Universeum, sign territoral bird A.JPG

Ett revir är ett område som ett eller flera djur försvarar mot andra djur. De vanligaste anledningarna att försvara ett revir är reproduktion, föda och skydd. Beroende på förutsättningarna uppvisas olika grad av aggression och mot olika inkräktare i reviret. En hane som håller lek- eller parningsrevir för att få para sig med så många honor som möjligt lägger ofta mycket energi på att jaga bort andra hanar främst av den egna arten. De arter som försvarar revir för att skydda sin avkomma är oftast mest aggressiva mot sådana djur som utgör mest hot mot deras avkomma, de arter som försvarar födorevir gör det oftast med mest energi mot arter som äter samma typ av föda, ofta inklusive den egna arten. Ett och samma revir kan tjäna flera funktioner samtidigt.

Det förekommer att flera reproducerande par har sina revir väldigt nära varandra eller till och med överlappande och vinner på så sätt ett ökat skydd. Sådana kombinationer av revir kan bestå av en art eller flera samarbetande arter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Territory (animal), 11 november 2014.